Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wat is de mooiste rechthoek? (2)


In Trivia, door Ionica

Vorige week vroeg ik jullie: wat is de mooiste rechthoek?

Rechthoeken

Op het moment dat ik dit schrijf, hebben er 485 mensen gestemd en is dit de top 3:

  1. Rechthoek 8 (met 94 stemmen)
  2. Rechthoek 11 (met 72 stemmen)
  3. Rechthoek 10 (met 68 stemmen) .

Het plaatje en het idee kwamen van MathTrek. In hun artikel staat dat rechthoek 11 verhoudingen heeft die het dichtste bij de gulden snede liggen. Als eigenwijze wiskundige heb ik het plaatje vergroot, geprint en opgemeten met mijn geodriehoek. Misschien komt het doordat ik de zwarte lijntjes meeneem, maar ik kom op een andere guldenste rechthoek.

De gulden snede is gelijk aan (√5+1) /2, wat ongeveer 1,62 is. Dit is mijn gemeten top drie van meest gulden rechthoeken.

  1. Rechthoek 1 met verhouding 1,62
  2. Rechthoek 11 met verhouding 1,58
  3. Recthoek 3 met verhouding 1,67.

De grote favoriet rechthoek 8 heeft als verhouding 1,71 en rechthoek 10 zit helemaal ver van de gulden snede af met een verhouding van 1,86.

Wat kunnen we nu concluderen? Eigenlijk nogal weinig. De verschillen in de verhoudingen zijn erg klein en meetfouten spelen ongetwijfeld ook nog een rol. Uit de literatuur over de gulden snede hypothese (het vermoeden dat mensen de gulden snede als mooiste kiezen) begreep ik, dat de resultaten van dit soort onderzoek sterk afhangen van de uitvoering van het onderzoek.

Ik vind het wel grappig dat rechthoek 4 zo impopulair is, terwijl zijn verhouding (1,91) dichtbij die van rechthoek 10 ligt. Blijkbaar vinden we liggende rechthoeken mooier...