Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

"Wiskundemeisjes zitten liever niet tussen te veel nerds"


In Muggenziften,Nieuws, door Jeanine

De NRC kopte zaterdag: "Wiskundemeisjes zitten liever niet tussen te veel nerds", zoals WoW!ter ook al opmerkte. Uit dit bericht kunnen we drie conclusies trekken.

1. Een mogelijke reden voor het uitblijven van grote ladingen meisjes die wiskunde gaan studeren zou kunnen zijn dat meisjes die wiskunde leuk vinden minder geneigd zijn naar een activiteit te gaan waar vooral mannen zijn:

Zelfs meiden die zelf een exact vak studeren, voelen zich minder op hun gemak in een situatie waar de mannelijke wiskundestudenten in de meerderheid zijn. Wanneer in een promotiefilmpje voor een conferentie over hun vakgebied overwegend mannen te zien zijn, hebben ze minder interesse die bijeenkomst bij te wonen dan wanneer in zo'n filmpje de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen gelijk lijkt.

Aldus drie psychologen uit Stanford.

2. De koppenmaker van de NRC vindt mannen die een exacte studie doen nerds, en vrouwen niet.

3. Het woord "wiskundemeisjes", dat voor wij deze weblog begonnen slechts een of twee google-hits had, raakt steeds meer ingeburgerd.

(Wij vinden nerds trouwens best leuk, maar wij zijn dan ook wel wiskunde gaan doen natuurlijk.)

12 reacties op “"Wiskundemeisjes zitten liever niet tussen te veel nerds"”

 1. HalveWiskundige:

  Gelukkig dat jullie nerds best leuk vinden. Ik maakte me al zorgen sinds de reactie van WoW!ter. Trouwens, ik vind wiskundemeisjes best leuk!

 2. Maarten:

  Conclusie 1 kan je natuurlijk ook anders formuleren:
  Een mogelijke reden voor het uitblijven van grote ladingen meisjes die wiskunde gaan studeren zou kunnen zijn dat meisjes, die geneigd zijn om naar een activiteit te gaan waar vooral mannen zijn, wiskunde minder leuk vinden.

  Ligt hier misschien een onvermoede bron van wiskundemeisjes?

 3. Vincent:

  Dit is ook toevallig. Ik was zaterdag op de voorlichtingsdag voor wiskunde aan de UU en daar kwam ik dit thema ook tegen.

  De scholieren werden o.a. toegesproken door een van onze studenten die vertelde dat ze voor ze wiskunde ging studeren vooral bang was dat al haar medestudenten ontzettende nerds zouden zijn (ze formuleerde het iets treffender, maar ik hou me maar even aan de terminologie van de nrc). Dit bleek een schot in de roos. Om mij heen (waar de andere meehelpende studenten zaten) hoorde ik van alle kanten 'ja, dat had ik precies zo!' 'precies mijn verhaal!', 'heel herkenbaar'.

  Gelukkig was iedereen het er ook heel erg over eens dat het in de pratktijk ontzettend mee was gevallen, maar ik vraag me toch af wat het over mij zegt dat ik me indertijd nooit zorgen heb gemaakt over mijn aankomende medestudenten....

 4. Vincent:

  PS Overigens viel het me op dat ik ongeveer even veel jongens als meisjes in de klas had en bovendien bizar veel. Als die inderdaad allemaal wiskunde gaan studeren, komt het toch nog goed met de wereld (bij wijze van spreken dan).

 5. HalveWiskundige:

  @2 Je gaat te snel voor mij, Maarten! Waar zie jij die bron van wiskundemeisjes? Leg eens uit, s.v.p..

 6. HJ:

  Lees vooral ook de laatste zin van het stukje in de krant: ook de jongens hebben liever een publiek waar dames en heren evenwichtig verdeeld zijn in plaats van een meerderheid jongens. De verslaggever vond dat 'opmerkelijk'. Zucht.

 7. Lalagè:

  Toen ik in 2000 wiskunde ging studeren aan de VU, verwachtte ik fijn tussen de nerds terecht te komen (ik hou van nerds). Tot mijn verbazing bleek iets van de helft van de 'klas' uit meiden te bestaan, overigens ook erg gezellig! In de loop van de tijd deden de vrouwen het ook beter dan de jongens, die vielen sneller af. De studenten van de UvA waren nogal verbaasd toen we een keer een bijeenkomst hadden samen met hen: zij kwamen met iets van 15 jongens en 1 meisje, kwamen wij daar ineens met 8 wiskundemeisjes binnenlopen. Dat waren ze niet gewend ;)

 8. Maarten:

  @5 Nou, naar mijn persoonlijke inschatting zijn er aanzienlijk meer vrouwen die graag gelegenheden met veel mannen bezoeken, dan er vrouwen zijn die wiskunde leuk vinden.
  Deze groep kan wellicht zelfs op twee manieren tot een exacte studie verleid worden: door ze te enthousiasmeren voor wiskunde of door het imago van de mannelijke exacte studenten op te vijzelen ;-)

  P.S. Als je in deze redenering de geslachten verwisselt en (bijvoorbeeld) "sociologie" leest ipv "exact", dan is het niet zo onredelijk. Maar als wiskundige ben ik misschien iets makkelijk met permutaties...

 9. Rogier:

  @Vincent:

  "Een op de vier mensen heeft soms psychische klachten. Zoek 3 mensen in je omgeving: als die niks mankeert, dan ben jij het."

 10. HalveWiskundige:

  @8 Dank voor je uitleg, Maarten! Die permutaties kan ik wel volgen. Maar de transformatie van sociologiemeisjes in wiskundemeisjes gaat me boven de pet, evenals je verleidingsstelling!

 11. Sjoerd:

  Dat er relatief veel meisjes zijn bij Wiskunde ligt er volgens mij aan dat wiskunde een ietwat meer pedagogische naam heeft.

  Ik het zelf HBO-electrotechniek gedaan en daar had je toen doodleuk >97% jongens.

  Inmiddels heb ik het idee dat meisjes niet meer tegen te houden zijn en zich met geestdrift op alle studies storten.

 12. Vincent:

  Ik heb trouwens nog nooit een promotiefilmpje gezien voor een conferentie in mijn vakgebied. Zelfs de wereldvermaarde 'Hawaii International Conference on Mathematics, Statistics and Related Fields' (bekend van de vele goede hotelvoorzieningen) beperkt zich tot een ouderwetse spamcampagne. Wat doe ik verkeerd?

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.