Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Prijsvraag in Pythagoras


In Onderwijs,Puzzels, door Jeanine

In wiskundetijdschrift Pythagoras staat elk jaar een prijsvraag. Zo ook nu! De puzzel van dit jaar is gebaseerd op tangram. Matthijs Coster (bekend van de befaamde coster-getallenprijsvraag van vorig jaar, waar we hier en hier over schreven) bedacht een variant: pygram. Je hebt nog de hele kerstvakantie de tijd om aan de prijsvraag te werken, want inzendingen moeten vóór 8 januari binnen zijn.

De pygram-stukjes zien er zo uit:

pygram

Kortom: ga aan de slag, ga knippen en plakken of figuurzagen, leef je uit met verf! Verzin zoveel mogelijk convexe figuren, of maak figuren met een zo groot of zo klein mogelijke omtrek.

Met de Pygramprijsvraag kun je op diverse manieren prijzen verdienen. Er zijn vier opdrachten in de categorie 'wiskundig' en twee in de categorie 'artistiek'. De precieze opdrachten staan hier in een printversie.

Iedereen kan aan de Pygramprijsvraag meedoen: leerlingen, beroepswiskundigen, hobbyïsten, enzovoorts. Ook als klas kun je inzenden. Opdracht A1 is bij uitstek geschikt voor een klasseninzending. In elke categorie is er een hoofdprijs van 100 euro. De jury behoudt zich het recht voor om niet in elke categorie de hoofdprijs uit te reiken, of om de prijs te verdelen over meer dan één inzender.

3 reacties op “Prijsvraag in Pythagoras”

 1. Tom Verhoeff:

  Vreemd. Ik heb net de nieuwe aflevering van Pythagoras uit het plastic gehaald (ik was afgelopen week op reis) en kan daar niets vinden over deze prijsvraag.

  De website loopt overigens achter als het gaat om informatie m.b.t. de gedrukte nummers. Maar met de prijsvraag zijn ze dus "bij".

 2. Jeanine:

  @ Tom: de prijsvraag staat al in het vorige nummer (met Alice in Wonderland op de voorkant). De digitale versie is er nu ook, vandaar dat we hem nu op de site zetten.

  Overigens kan ik uit betrouwbare bron verklappen dat de nieuwe Pythagoras-website heel binnenkort online komt, dan zou het beter moeten gaan.

 3. leipo:

  wat een kk site

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.