Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundige kunst


In Kunst,Uitjes, door Ionica

Ton Lammers (1)

Ton Lammers (2)

Vorige week gaf ik een praatje over leuke en goede bètaboeken voor een groep mediathecarissen. Barbara van Bibliotheek Rijswijk tipte me over over een leuke expositie van wiskundige kunst. Ton Lammers exposeert tot 16 december in Esbeek. Gek genoeg is er op internet weinig over de kunstenaar of galerie te vinden, maar dankzij Barbara hebben we tekst van de uitnodiging!

Ton Lammers (Delft, 1964) is afgestudeerd aan de Academie voor beeldende vorming te Tilburg, waar hij ook woont en werkt. Ton maakt abstracte constructies die het oog vangen door losjes te spelen met de klassieke principes van volume, massa, ruimtelijkheid en constructie. In een persoonlijke stijl wordt ruimte met een lijn of vlak tastbaar gemaakt. Het oog wordt meegevoerd door een vloeiend ritme van open en gesloten vormen. Het gaat hem echter niet om een virtuele perfectie. Het werk is zichtbaar geconstrueerd; een handgemaakt bouwsel.

Ton Lammers (3)

De expositie is van 4 november tot en met 16 december in
Galerie Ingenhoven
Vier Winden 1
5085 NM Esbeek
tel 013-5169640
De galerie ligt aan de N269 van Tilburg naar Reusel, tussen Esbeek en Lage Mierde. Tegelijk met Ton Lammers exposeert Marianne de Jong haar schilderijen.

8 reacties op “Wiskundige kunst”

 1. Jeanine:

  Wat mooi, vooral die houten objecten op het bovenste plaatje!

 2. wiebo:

  Wiskundemeisjes -een leukere titel voor deze beelden zou ik niet kunnen bedenken!

 3. Tom Verhoeff:

  Het telefoonnummer dat jullie vermelden werkt niet (geeft informatietoon). Op http://www.detelefoongids.nl staat een anders nummer (013-516 9009), maar ook dat werkt niet.

 4. Ionica:

  Wat gek zeg, met het genoemde nummer staan ze in de Gouden Gids (en het stond dus op de uitnodiging voor de expositie). Op internet staat nog een ander nummer dat ook al niet werkt (013-5169010).

  Op deze site staan wel openingstijden, maar die durf ik ook niet te vertrouwen:
  http://www.kunstwereld.nl/zoek-alg.php?id=ki-1048&fo=kwinstelling

 5. Tom Verhoeff:

  Ik ben vandaag naar de expositie geweest. Ze hebben daar inderdaad de laatste dagen een probleem met de telefoon (er is een hele wijk uitgevallen). Het nummer op jullie pagina klopt wel, de andere nummers genoemd in de commentaren niet (meer).

  De expositie is kleinschalig (de drie foto's dekken de helft van het werk van Ton Lammers dat er staat) en uiteindelijk gericht op verkoop van werken.

  Ton noemt zijn werk "constructies". Voor een wiskundige roepen ze de nodige vragen op. Welke regelmaat zit in de roosters (onderste foto) en zijn deze oneindig uitbreidbaar? Overigens: de gele roosters zijn gemaakt van (zeshoekige) potloden, om het "steriele" karakter van een abstract rooster te doorbreken.

  Bij de kronkels (middelste foto) is het soms knap lastig te zien of ze "in de knoop zitten" en zo ja, welke. Je vraagt je ook af of er een specifieke reden is geweest voor de keuze van kronkel. Sommige zijn "elementair", maar wel uitgebeeld in een fraaie compositie; anderen lijken meer arbitrair.

 6. Tom Verhoeff:

  Misschien ook nuttig om te vermelden: de reguliere openingstijden van Galerie Ingenhoven zijn vrijdag, zaterdag, zondag van 11:00 tot 17:00. Op afspraak zijn andere tijden ook mogelijk.

 7. marijke lammers:

  morgen is alweer de laatste dag van de expositie! nog een laatste gelegenheid om de beelden in het echt te zien! Ik ga in ieder geval en ben erg nieuwschierig!

 8. Nicolette&Sharmaine:

  Haaaaaaaaaaj willen jullie ons misschien helpe met onze spreek beurt we houde het over wiskundige kunst het lijkt ons leuk al jullie ons een e-mail sturen over het onderwerp dank u wel

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.