Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

How Euler did it


In Algemeen,Geschiedenis,Leestip, door Jeanine

Ed Sandifer schrijft elke maand een leuke column op de site van de MAA: How Euler did it. Onder aansprekende titels als Euler's Greatest Hits, How Euler Discovered America en Gamma the Constant beschrijft hij de wiskunde waar de beroemde Euler zich mee bezighield.

Euler

Deed Euler inderdaad alle dingen waar zijn naam aan hangt? Wat zijn Eulers interessantste bijdragen? Hoe vond hij die? Wat was er al bekend? Wat was er zo nieuw aan wat hij deed? Hoe kwam hij tot zijn veelvlakkenformule? De columns van Sandifer zijn zowel historisch als wiskundig interessant. Ze vereisen wel enige wiskundige voorkennis: met wat eerstejaars vakken als analyse en getaltheorie of algebra zijn de meeste wel te begrijpen, schat ik zo.

1 reactie op “How Euler did it”

  1. Ronald:

    De wiskundige Leonard Euler heeft in zijn leven een immense productiviteit gehad. Zijn publicaties vullen meer dan 90 banden. Als het criterium louter wiskundige genialiteit voor de beste wiskundige ooit zou glden, dan zou ik Carl Gauss gekozen hebben. In tegenstelling tot Euler was Gauss terughoudend met publiceren. Uit zijn aantekeningen blijkt echter dat hij een aantal zeer belangeijke ontdekkingen gedaan had, die op naam van anderen staan, voordat deze anderen deze ontdekking gedana hadden, zonder dat hij ermee in de oppenbaarheid was getreden.

    Op de URL http://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange is een methode te vinden hoe je met wiskunde bijvoorbeeld natuurkundige wetten kunt afleiden. Als voorbeeld heb ik de Wet van Boltzmann afgeleid. Nu is het grappige dat bij de afleiding van de Natuurkundige Wet van Boltzmann (waarmee de energie van een Natuurkundig Systeem uitgerekend kan worden) alleen wiskundige konstanten en een wiskundige funktie overblijven. Deze wiskundige funktie is Euler's Gamma functie !

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.