Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Twee plus twee is vijf


In Leestip, door Ionica

De kaft van twee plus twee is vijf is veel mooier in het echt!

Het eerste dat opvalt aan Twee plus twee is vijf van Luc Gheysens is de spectaculair mooie kaft. Eigenlijk zou je het boekje alleen al moeten kopen om het reliëf van de cijfers zelf te voelen. De inhoud is gelukkig ook zeker de moeite waard. De hoofdmoot van het boekje vormen vijfhonderd verzamelde uitspraken over getallen. Wat voorbeelden:

5: De enige zekerheid die je hebt als een vrouw zegt: "Je serais prête dans cinq minutes", is dat ze Frans spreekt. (Pierre Dac)

13: Dertien vermoedens maken nog geen bewijs.

22: Als Beethoven op 22-jarige leeftijd was gestorven in een vliegtuigcrash, zou dat niet alleen de muziekgeschiedenis grondig gewijzigd hebben, maar ook de geschiedenis van de burgerluchtvaart. (Tom Stoppard)

Gheysens vertelde ons dat deze citaten eerder verschenen in het tijdschrift Wiskunde en Onderwijs, het contactblad van de Vlaamse Vereniging van Wiskundeleraren (VVWL voor vrienden). Zijn boek is vooral bedoeld voor leraren. Rondom alle uitspraken staan in Twee plus twee is vijf korte hoofdstukken over de geschiedenis van onze getallen, merkwaardige berekeningen, cijferspelletjes en opdrachten voor scholieren. Door de veelheid van onderwerpen en de geringe lengte van de hoofdstukken is het boek een tikje onsamenhangend. Maar het is erg geschikt om allerlei aardige voorbeelden uit te halen. Als breukenfan vind ik het bijvoorbeeld koddig dat je negen op drie manieren als een breuk met alle cijfers van 1 tot en met 9 kunt schrijven.
Bij de uitgever is meer informatie te vinden, je kunt het boek daar ook gelijk bestellen voor 14 euro.