Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Mathematische thrillers


In Leestip, door Ionica

Robbert Dijkgraaf schreef voor de Academische Boekengids het geweldige artikel Mathematische thrillers. Hij bespreekt een hele rits boeken, maar vertelt vooral veel over wiskunde en wiskundigen. Ik onthoud het volgende citaat

Een goed vermoeden past op een T-shirt,


en ben heimelijk een beetje jaloers dat ik niet zelf zo'n prachtig stuk heb geschreven.

8 reacties op “Mathematische thrillers”

 1. Johan B.:

  Een erg sterk stuk inderdaad! Het artikel van Dick Swaab in dezelfde editie van de ABG is overigens ook de moeite van het lezen waard.

 2. Camiel:

  Ik heb zin om de T-shirts die Dijkgraaf voorstelt te maken en te dragen.
  ‘Het reële deel van een niet-triviaal nulpunt van de zetafunctie is ½.’

 3. Wilfred:

  Die laatste uitspraak illustreert mooi de dubbelzinnigheid van Dijkgraaf zijn uitspraak. Wie snapt dat nu? Toch alleen mensen die het al kenden?

 4. Jan van de Craats:

  Betere T-shirttekst:
  Het reële deel van elk niet-triviaal nulpunt van de zetafunctie is ½.

 5. Roeland:

  Interessant artikel.

  ‘ZELFS NU DE LAATSTE STELLING VAN FERMAT BEWEZEN IS, BLIJFT DE UITDAGING DEZE MATHEMATISCHE PIEK ZONDER MODERNE TECHNOLOGIE TE BESTIJGEN.’

  Dit citaat doet mij aan hetvolgende denken:
  Wat is jullie mening over zgn. 'computerbewijzen'? Ik denk bvb. aan het vierkleurenprobleem, waar geen computerloos bewijs voor bekend is. Zijn computerbewijzen geldige bewijzen of eerder experimentele resultaten?
  Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierkleurenstelling

  Groetjes, Roeland

 6. HJ:

  Er zijn nog veel meer bewijzen waar de computer bij gebruikt wordt. Mathematica of Maple wordt ingezet om complexe machtreeksen te reduceren, of veel-dimensionale matrices te inverteren. Hoor ik dan iemand klagen? 'Ja maar dat kun je met de hand controleren.' Echt? Zonder fouten? Persoonlijk denk ik trouwens dat de vierkleurenstelling eenvoudiger te verifieren is dan de stelling van Fermat. Beetje saai werk misschien, maar wellicht beter te begrijpen dan Wiles. Of Perelman.
  Over computer en bewijs verder lezen bij Doron Zeilberger, die overigens een prachtig eigen T-shirt met stelling heeft.

 7. Ionica:

  Toevallig heb ik net een artikel geschreven over computerbewijzen (verschijnt volgend jaar in Natuurwetenschap & Techniek)! Ik heb de afgelopen maanden verschillende mensen hierover gesproken en intussen zelf een mening gevormd.

  Ik heb ook geen enkel bezwaar tegen computerbewijzen en sluit me aan bij wat HJ zegt. Ik denk wel dat bewijzen die door mensen zijn gemaakt meer nuttige bijproducten kunnen geven. Delen van het bewijs van Wiles kunnen ook voor andere problemen worden gebruikt, terwijl het computerbewijs van de vierkleurenstelling echt alleen voor die stelling werkt.

 8. Over wat ze schrijven? Persvers van Jean-Marie en Jean Paul « The Sausage Machine:

  [...] Jullie doen ook aan boekpromotie. Naast al het andere niet te missen op jullie ongemeen prachtige, humoristische en leerrijke blog (van hoogste kwaliteit!). Wat zouden jullie van deze nieuwe Van Bendegem denken? Een ‘boek der boeken’ van een wiskundige en filosoof? En van Raymond Queneau op de cover? Nog een wiskundige literator?  [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.