Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Sierpinski tapijt


In Kunst,Trivia, door Ionica

Dit weekend zijn mijn vriend en ik verhuisd (en Jeanine verhuist komend weekend, dus het zijn drukke tijden voor de wiskundemeisjes). We wilden in onze nieuwe woonkamer een mooi wiskundig patroon leggen met tapijttegels. Uiteindelijk hebben we een Sierpinski tapijt gelegd. Ik ben zo trots op het resultaat dat ik het aan jullie wil laten zien.

Sierpinski leggen

Sierpinski carpet

Zoals de kenners gelijk zullen zien is dit slechts de tweede iteratie van het Sierpinski tapijt. Na een boel iteraties krijg je een mooie fractal:

Sierpinski carpet

Jammer genoeg is onze woonkamer te klein voor meer iteraties en waren er geen vrijwilligers om de tapijttegels in kleinere vierkanten te snijden...

16 reacties op “Sierpinski tapijt”

 1. Dennis:

  Dus ook meisjes kunnen nerd zijn! :)
  Mooi tapijt, leuk idee!

 2. Anton M(ath):

  Jeetje dat ziet eruit als veel werk! Mooi hoor.

 3. Michel:

  Niet overwogen om een tapijt uit te snijden in de vorm van de Mandelbrotfractal?

 4. FJ:

  Leuk! Toegepaste wiskunde. Doet me denken aan de (waarschijnlijk echt bestaande) beddensprei van een van de hoogleraren tijdens mijn studie. Naar zijn zeggen was die sprei gebaseerd op de "Bouwkampcode" (http://nieuwarchief.nl/serie5/deel04/dec2003/pdf/haubrich.pdf)en de vierkleurenstelling.

 5. Jos:

  Je kamer is niet te klein, maar je beginvierkant te groot :^) Met een iteratie erbij is het voor mij een echtere Sierpinsky.

 6. HJ:

  Complimenten! Het vergt enige durf. Is de badkamer al betegeld? (Zie ook de andere voorbeelden onderaan die bladzijde.)
  Peter van Emde Boas in Amsterdam beschrijft hoe hij parket heeft gelegd ... met een patroon gebaseerd op het Euclidisch algoritme op de gehele getallen van Gauss. Het algoritme om het patroon te berekenen is van H.W. Lenstra, de meisjes kennen hem wel denk ik. In de powerpoint presentatie van van Emde Boas op zijn home page (even geduld, groot!) een uitgebreide beschrijving, foto's van het resultaat en het maken (met jonge hoofdpersonen, anno 1977).

 7. Ionica:

  @HJ: Jeanine en ik zijn laatst bij Peter van Emde Boas en zijn vrouw op bezoek geweest (om die vloer en zijn foto-archief te bewonderen). Zij hebben thuis ook nog een Bouwkampcode als vloer in de slaapkamer en Turingmachinespreien... Die badkamervloer ga ik pas leggen als we een koophuis hebben.

  @Jos: Je kamer is niet te klein, maar je beginvierkant te groot.
  Daar was precies de tweede opmerking voor: niemand wilde de tegels kleiner komen snijden!

 8. Jos:

  Ionica: grappig hoe een zin mij op het verkeerde been kan zetten. Als er alleen had gestaan: "Er waren geen vrijwilligers om de tapijttegels in kleinere vierkanten te snijden", dan had ik het denk ik wel begrepen.

 9. Harry:

  Nou Ion, ik ken nog een toptapijtsnijder die ongetwijfeld ook hele kleine vierkantjes kan snijden! Trouwens, zie ik daar een lelijke vlek van Leffe Triple op je tapijt? ;)

 10. janien:

  Heel veel geluk in de nieuwe woonst! Geweldig, je tapijt! En die fractal ook, maar zou die als tapijt wel even mooi ogen als jouw keuze? Ik denk van niet. Je hebt toch geen spijt dat die fractal te moeilijk te installeren was?

  En al een vlek? Kom, nou, zijn ze jou aan 't plagen. Mannen en bier. Sjonge, toch. Moet er geen worst zijn?

 11. Kan digitale didactiek je leven nog wel redden? POLL :-) « The Sausage Machine:

  [...] we missMiekes hometrainer-voor-fliesgeven nu eens op een Sierpinski-tapijt installeren? Kan de weldoende warmte van de wiskunde al lesgevend en lerend naar ons hoofd [...]

 12. Cailin Coilleach:

  Mooi spul hoor! :)

  Zou ik ook Sierpinski laminaat kunnen leggen? :D

 13. Wiskundemeisjes » Sierpinski oorbellen:

  [...] jullie waarschijnlijk weten, heb ik thuis een Sierpinski tapijt liggen. Op Evil Mad Scientist Laboratories vond ik een handleiding om bijpassende driehoekige [...]

 14. Wiskundemeisjes » Fractalkoekjes!:

  [...] Uitleg met veel foto’s is wederom te vinden op Evil Mad Scientist Laboratories. De vorige keer heeft *niemand* mooie oorbellen gemaakt voor Ionica. Gelukkig houden de wiskundemeisjes ook van koekjes, en deze passen natuurlijk heel goed bij Ionica’s mooie tapijt! [...]

 15. Wiskundemeisjes » Eat your heart out Jan des Bouvrie:

  [...] zou natuurlijk allemaal prachtig staan op mijn fractaltapijt. Dankzij Petra kunnen we ook nog iets moois aan de muur hangen: wandkasten gebaseerd op het werk [...]

 16. Niki Weseman:

  In een volgend leven - waarvan ik vurig hoop dat het er is - ga ik absoluut wiskunde studeren. Het is jammer dat je in één leven maar zo weinig kunt doen. Fractalen b.v. en de WisDis van Lex Schrijver. Las weer met groot plezier de Wetenschapskatern van NRC en bedacht dat ook de "bejaarden-periode" veel plezier biedt in de zin dat je meer tijd hebt om te Googlen! Niki

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.