Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

The Oxford Murders


In Leestip, door Jeanine

Een tijdje geleden las ik het boek The Oxford Murders, van de Argentijnse schrijver Guillermo Martinez. Martinez heeft een PhD in de wiskunde, en in deze detective speelt wiskunde dan ook een belangrijke rol. Zoals de titel al verklapt speelt het verhaal zich af in Oxford (een goede stad voor detectives!) en vallen er doden. Een Argentijnse student die een beurs heeft gekregen om na zijn afstuderen een jaar in Oxford verder te studeren (en stiekem van plan is om de algebraïsche topologie in te wisselen voor de logica) komt midden in het mysterie terecht.

De verdachte sterfgevallen zijn allemaal sterfgevallen die op het eerste gezicht niet zo heel verdacht zijn. Maar wiskundeprofessor Seldom, die net een boek gepubliceerd heeft over logische rijen en daarin een hoofdstuk over seriemoorden heeft opgenomen, lijkt te worden uitgedaagd door de moordenaar: hij ontvangt brieven met symbolen erop. Wat zal het volgende symbool worden, en wat zegt dat over de volgende moord?

De schrijver heeft duidelijk echt verstand van wiskunde en legt goed uit dat er nooit maar één goed antwoord is op de vraag: "Hoe gaat deze rij verder?" Maar er is wel vaak een meest voor de hand liggend antwoord, en de truc is om dat antwoord te vinden. De academische wereld is een goed beschreven en vanzelfsprekend decor voor alle verwikkelingen, en uiteindelijk wordt natuurlijk duidelijk wat er allemaal gebeurd is. Een spannende aanrader voor een regenachtige zondagmiddag of een lange treinreis!

the oxford murders

Volgens imdb is het boek recent verfilmd met Elijah Wood en John Hurt in de rollen van student en professor, maar het is nog niet duidelijk wanneer deze film ook hier te zien is.