Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De kracht van krijt


In Grapjes,Quotes, door Jeanine

Dit weekend brengt de NRC een artikel over het schoolbord: De kracht van krijt. In onderwijsland schijnt het schoolbord een stoffig imago te hebben, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar zoals alle wiskundigen wel weten, gelden schoolbord en krijt in de wis- en natuurkunde "als het summum van schrijvend denken". Verscheidene wiskundigen en fysici vertellen over hun gebruik van het schoolbord, of over herinneringen aan het bordgebruik van docenten.

Een erg mooie quote uit het artikel:

Student na het borden wissen tijdens een college theoretische natuurkunde, eerder deze maand: "We hebben een wiskundige nodig. Die maken de borden veel beter schoon. Daarom heten ze trouwens ook wis-kundigen."

13 reacties op “De kracht van krijt”

 1. Tom:

  "wis-kundige".

  Nooit bij stilgestaan, maar voor mij zeker waar. Schoolborden wissen is een kunst!

  Geniaal!

 2. Wis-kundige « Tom en Onderwijs:

  [...] Wis-kundige Ja, inderdaad, ik ben een wis-kundige. [...]

 3. Vincent:

  De beste wiskundige die ik heb meegemaakt was mijn leraar Duits. Veel van geleerd, die man.

 4. Pieter:

  De vraag waar in het artikel niet op ingegaan wordt, maar die zeker interessant is, blijft: Waarom geven veel wiskundigen de voorkeur aan krijt boven een whiteboard? Ik gebruik ook liever krijt, maar buiten wat geneuzel over 'het voelt gewoon beter' kan ik die voorkeur ook niet beredeneren.

 5. Erwin:

  Wel eens geprobeerd om een cirkel op een whiteboard te tekenen?
  Geef mij maar een krijtje!

 6. Maarten:

  Whiteboards zijn te klein en de stiften zijn te dun! Dat leidt ertoe dat je kleiner gaat schrijven, zodat de mensen die wat verder weg zitten het niet meer kunnen lezen. Zeker als je sub- en superscripten gebruikt heb je gewoon veel schrijfruimte nodig. Geef mij maar een zaal met zes schoolborden om college te geven!

 7. Ionica:

  Ik wacht met smart op zo'n elektronisch schoolbord. Ik ben nogal onhandig met krijt, ik stuif mezelf altijd helemaal onder en netjes schrijven lukt ook niet met die vervelende krijtjes. Bovendien lijkt me geweldig dat je tussen de formules door ineens een illustratief filmpje tevoorschijn kunt toveren.

 8. Jeanine:

  Waarom krijtjes fijner zijn dan stiften? Ik denk omdat whiteboards veel gladder zijn, je moet veel preciezer schrijven om niet meteen uit te schieten. Bij krijtjes is de weerstand groter, zodat je in je enthousiasme snel kan schrijven zonder heel precies te hoeven zijn.

 9. Anneleen:

  Indien het beschikbaar zou zijn, zou ik toch voor een whiteboard kiezen... Ik hou niet zo van krijt, ik krijg er veel te droge handen van. Het voordeel van krijt is natuurlijk dat dat altijd schrijft, in tegenstelling tot stiften die waarschijnlijk de helft van de tijd leeg zijn.

 10. Erik:

  We hebben hier alleen maar white- en smartboards. 't Is even wennen om op white-board college te geven, maar zolang er maar genoeg plek is, is het geen probleem. Je moet inderdaad wel een stuk voorzichtiger schrijven. Collega's vertelden me dat ze vroeger stiften hadden met veel alcohol erin zodat je redelijk aangeschoten was na 3 uur college geven :)

 11. Jan Waterreus:

  Het krijttijdperk duurde van circa 145 tot 65 miljoen jaar geleden. Nu dus niet meer, wel bij de tijd blijven.

 12. Eline:

  Een nadeel aan whiteboard: de stif is dikker, dus het is moeilijker sub- en superscripten aan te bregen, gevolg: je moet groter schrijven en dan is je bord eerder vol.

  Overigens ook opvallend: tijdens mijn hoorcollege's wiskunde werd altijd een bord gebruikt, tijdens mijn college's accountancy eigenlijk nooit. Wat zou dat verschil verklaren? Is het misschien dat mijn huidige docenten luier zijn en daarom altijd maar gewoon een sheet projecteren? Of zou dat een andere reden hebben?

 13. Jurjen:

  Het artikel is ook op het web te vinden op de site van beteronderwijs:
  http://www.beteronderwijsnederland.nl/files/De_kracht_van_krijt_Het_Schoolbord_geeft_al.pdf

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.