Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Cent Mille Milliards de Poèmes


In Kunst,Leestip, door Jeanine

Raymond Queneau (1903 - 1976) was een Franse schrijver. Hij is een van de oprichters van de Oulipo, een Franse groep die vooral bestaat uit schrijvers en wiskundigen. Ze maken literatuur die voldoet aan bepaalde beperkingen (zo schreef Georges Perec bijvoorbeeld een boek waarin de klinker e niet voorkomt).

Queneau schreef Cent Mille Milliards de Poèmes. Dat boek bestaat uit tien sonnetten (die dus elk veertien regels hebben). Maar het is geen gewone poëzie-bundel: tussen de dichtregels staan kniprandjes en het is de bedoeling dat je de regels losknipt van elkaar, zodat elke bladzijde uit veertien losse flapjes bestaat.

queneau poems

De grap is nu dat de regels van verschillende gedichten ook kloppen met elkaar: als je de eerste regel van gedicht 1 en de tweede van gedicht 4, de derde van gedicht 8 enzovoorts achter elkaar leest, staat er weer een kloppend sonnet. Het boek bevat dus 1014 sonnetten! Vandaar de titel, uiteraard. Maar die wil je niet allemaal lezen: Queneau heeft uitgerekend dat iemand die 24 uur per dag leest wel 190.258.751 jaar nodig heeft om ze allemaal uit te krijgen. (Je kan zelf controleren dat Queneau ongeveer 1 minuut doet over het lezen van een sonnet.)

Op deze website kun je de gedichten zelf samenstellen, in het Frans en in het Engels.

Het mooie plaatje hierboven komt uit dit artikel: Robotic Poetics.

7 reacties op “Cent Mille Milliards de Poèmes”

 1. Rinse Poortinga:

  ♪ ♫♪ ♫ a² b² a³ b³ ∙ ≠ ≤ ≥ ∆ ½ ² ³ α β γ ε π φ ⅓ ⅔ ⅛ ⅜ ⅝ √2 √3 ≈ ☺ ♪ ♫ δ ¼ ¾ × A ∩ B ˂ ˃

  (even kijken of dit werkt)

 2. Rinse Poortinga:

  ax an

 3. Tammo Jan:

  Ha, dan ga ik ook kijken of dit werkt: ∫x²dx=⅓x³

 4. The Waitress:

  ... plus een constante :-).

 5. Wiskundemeisjes » Wie heeft de Hertog van Densmore vermoord?:

  [...] Ja, dat is een interessante vraag, en bovendien de titel van een verhaal van Claude Berge (1926 - 2002): Qui a tué le Duc de Densmore?, vertaald als: Who Killed the Duke of Densmore?. Berge was wiskundige, hij is een van de grondleggers van de moderne combinatoriek en grafentheorie. Maar daarbuiten hield hij zich bezig met kunst (maken en verzamelen) en het spelen van schaak en Hex; bovendien was hij een van de oprichters van de Oulipo. De Oulipo is een Franse groep die bestaat uit schrijvers, kunstenaars en wiskundigen, die literatuur maken die aan bepaalde regels voldoet. Zo schreef Georges Perec bijvoorbeeld een boek waarin de letter “e” niet voorkomt en maakte Queneau een boek met Cent Mille Milliards de Poèmes. [...]

 6. De Stiftdichter:

  Wat een mooi idee … Kende ik helemaal nog niet.
  Tx voor de link

 7. Jo Arre:

  This version of my Queneau translation has been superceded. If you have followed an external link, please inform the owners of the website you came from that their link is out of date and should refer to
  http://www.bevrowe.info
  to which you should now transfer.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.