Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De grote Abelprijstoto (3): De winnaars


In Algemeen, door Ionica

Vorige week werd bekendgemaakt dat de Abelprijs naar John Thompson en Jacques Tits gaat “for their profound achievements in algebra and in particular for shaping modern group theory”. Vandaag maken wij bekend wie de grote Abelprijstoto wint!

Geen van de inzenders had (een van) de winnaars voorspeld, dus de wiskundemeisjes hebben hun strikt geheime algoritme gebruikt om te bepalen wie de prijzen winnen. We beginnen met de troostprijzen: twee posters met een gedicht van Marjolein Kool. De eerste gaat naar Remke Kloosterman, die inzette op Andrew Wiles en een zeer uitgebreide argumentatie gaf. De tweede poster is voor Birgit van Dalen, die gokte op Terence Tao. Zij won echter onze harten door haar email te beginnen met:

Mijn eerste gedachte voor de Abelprijswinnaar(s) van 2008 was: Jeanine Daems en Ionica Smeets, "for their unprecedented contributions to the popularisation of mathematics and for bringing together people who love mathematics from all kinds of backgrounds."

En dan nu ...tromgeroffel... de winnaar!

Winnaar

Arne Smeets noemde Pierre Deligne als favoriet voor de Abelprijs (net als een aantal andere inzenders). Arne voerde drie argumenten aan: "Hij is een groots wiskundige, het is al van de eerste Abelprijs geleden (Serre) dat een algebrist de prijs heeft gekregen en niet te vergeten: hij is een Belg." De algebra klopte en Tits werd geboren in het Belgische Uccle, dus we kozen Arne als winnaar. Hij wint het boek Niels Henrik Abel and his times.

Remke, Birgit en Arne: gefeliciteerd! We nemen contact met jullie op over de prijzen.