Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

SeifertView


In Algemeen, door Jeanine

Jack van Wijk van de TU Eindhoven mailde ons over zijn programma SeifertView. Het is een programma dat gebruikt kan worden om Seifert-oppervlakken te visualiseren. Maar wat is een Seifert-oppervlak? Dat vroeg Van Wijk zich ook af toen Arjeh Cohen hem vroeg om er een plaatje van te maken.

Je begint met een knoop. In de wiskunde is een knoop een klein beetje anders dan in de gewone wereld: in de wiskunde is een knoop een gesloten lus.

knopenknoop

De eerste twee knopen in het plaatje hierboven zijn "dezelfde" knoop: als je de één een beetje vervormt krijg je de ander. De rechter knoop is echt een andere: om die te veranderen in de eerste knoop zou je hem moeten doorknippen en weer vastknopen.

Wat hebben knopen te maken met die Seifert-oppervlakken? Van Wijk geeft een erg mooie en duidelijke uitleg op zijn website. Bij elke knoop kun je een Seifert-oppervlak maken: voor iedere knoop blijkt er een georiënteerd oppervlak te bestaan dat die knoop als rand heeft.

De plaatjes zijn zeker de moeite waard. Dit is een voorbeeld van een Seifert-oppervlak:

seifert

En wat nog veel leuker is: op de site van Van Wijk kun je SeifertView gratis downloaden, en op deze pagina staan gebruikstips.

7 reacties op “SeifertView”

 1. jac:

  Leuk, vooral de laatste (gebruiks)tip is een aanrader :-)

 2. Ed:

  Mobius?

  'k Kan het niet helmáál volgen. Voor de plaatjes alleen al -staat mooi op mijn nog lege muur- wilde ik een downloadje wagen. Jammer Ik moet nog even wachten op mijn Intel-Mac.

  De aanhef was mijn eerste gedachte bij het zien van de illustraties. Ongetwijfeld zit ik er mijlen naast, maar dat lees ik wel hier onder.

  Groet, Ed.

 3. Charlii:

  cewl spul, lijkt wel op die keltische knopen die ik heb leren tekenen

 4. Relinde:

  @Ed: Ik denk niet dat de Mobiusband voorkomt in het programma, aangezien een Seifert-oppervlak georiënteerd is en de Mobiusband niet. Maar de rand ervan is wel de rechter knoop.

 5. Relinde:

  Ow! Toch de linkerknoop :-)

 6. Meike:

  Funktioneert dit programma ook onder
  Linux? Vind het namelijk prachtig!
  Bedankt voor de hint.
  Groet, Meike

 7. Jack van Wijk:

  Mooi dat je het prachtig vindt! Er is geen native versie van SeifertView onder Linux, maar het bleek goed te draaien onder de Windows emulator wine (versie 0.9.56-1) en Fedora core 7.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.