Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wie heeft de Hertog van Densmore vermoord?


In Leestip, door Jeanine

Ja, dat is een interessante vraag, en bovendien de titel van een verhaal van Claude Berge (1926 - 2002): Qui a tué le Duc de Densmore?, vertaald als: Who Killed the Duke of Densmore?. Berge was wiskundige, hij is een van de grondleggers van de moderne combinatoriek en grafentheorie. Maar daarbuiten hield hij zich bezig met kunst (maken en verzamelen) en het spelen van schaak en Hex; bovendien was hij een van de oprichters van de Oulipo. De Oulipo is een Franse groep die bestaat uit schrijvers, kunstenaars en wiskundigen, die literatuur maken die aan bepaalde regels voldoet. Zo schreef Georges Perec bijvoorbeeld een boek waarin de letter "e" niet voorkomt en maakte Queneau een boek met Cent Mille Milliards de Poèmes.

Claude Berge
(Claude Berge; copyright foto: Libération)

In Who Killed the Duke of Densmore? lezen we acht verklaringen van de acht mensen die de Hertog van Densmore als laatste levend gezien hebben. Omdat de Hertog op een afgelegen eiland woonde, werd zijn dood pas na ruim een jaar ontdekt. Eén van de acht personen die als laatste bij hem te gast zijn geweest moet hem vermoord hebben, maar wie? Omdat er al zo'n tijd verstreken is, weten deze mensen niet meer precies wanneer ze bij de Hertog te gast waren. Wel vertellen ze wie van de anderen ze op het eiland ontmoet hebben.

En die informatie blijkt genoeg te zijn! Want gelukkig kent Detective Ralston uit zijn studietijd nog een briljante jongeman die inmiddels wiskundeprofessor geworden is. Nadat die het probleem als een graaf getekend heeft, vertelt een stelling van Hajós over intervalgrafen precies wie de moordenaar is!

Het verhaal is onder andere te vinden in Oulipo Laboratory - Texts from the Bibliothèque Oulipiènne.

7 reacties op “Wie heeft de Hertog van Densmore vermoord?”

 1. Ionica:

  Jeanine, wil je het boek met dit verhaal binnenkort voor mij meenemen? Nu wil ik het natuurlijk ook lezen! Kan ik gelijk mijn grafentheorie een beetje opfrissen...

 2. janien:

  En ik, geen wiskundige, maar een 'taal-en-letterkundige'(Germaanse filologie)wil Berge ook lezen! Dit boek voeg ik dadelijk toe aan mijn lijstje!

  Jullie zijn fantastisch, maar ik denk dat ik dat al wel gezegd heb!

  Wat Oulipo betreft, ik kwam ze een tijdje geleden tegen - de Franse website - op de blog van Gerrit Komrij: http://www.fatrazie.com/oulipo.htm.
  Daar vond ik ook een link naar het Collège de 'Pataphysique,"la plus vaste en la plus profonde des Sciences". Een rare maar ware wetenschap beoefend door schrijvers en andere kunstenaars. In literatuur, kunst, is immers alles mogelijk. Daar is homo ludens aan het werk.

 3. HJ:

  En daarna gelijk lezen "Het leven een Gebruiksaanwijzing, Romans" van George Perec, een beschrijving van een appartementencomplex in Parijs. Ook erg Oulipo. Geconstrueerd aan de hand van Grieks-Latijnse 10x10 vierkanten met voorschriften over personen, objecten, en lengte van de hoofdstukken. Er is zelfs een voorschrift dat voorschrijft wanneer van de voorschriften af te wijken.

 4. Maarten:

  Als schaker kan ik het niet nalaten om op te merken dat het bord in de foto goed staat, rechtsonder is een wit veld! De stelling doet echter vermoeden dat het ofwel geensceneerd is door een fotograaf die niet kon schaken, ofwel dat Claude Berge ook aan dit spel zijn eigen regels oplegde. Want wat doet dat paard op c8, en waarom staat die witte toren als een wisselspeler aan de zijlijn?

 5. Over wat ze schrijven? Persvers van Jean-Marie en Jean Paul « The Sausage Machine:

  [...] doen ook aan boekpromotie. Naast al het andere niet te missen op jullie ongemeen prachtige, humoristische en leerrijke [...]

 6. Kuehleborn’s world:

  [...] to play Draughts and Chess. Recently I learned to play Go at the 321go-website. And, inspired by a blogpost at wiskundemeisjes I learned about [...]

 7. Boardgame Geek « Kuehleborn’s World:

  [...] to play Draughts and Chess. Recently I learned to play Go at the 321go-website. And, inspired by a blogpost at wiskundemeisjes I learned about [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.