Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wie heeft de Hertog van Densmore vermoord?


In Leestip, door Jeanine

Ja, dat is een interessante vraag, en bovendien de titel van een verhaal van Claude Berge (1926 - 2002): Qui a tué le Duc de Densmore?, vertaald als: Who Killed the Duke of Densmore?. Berge was wiskundige, hij is een van de grondleggers van de moderne combinatoriek en grafentheorie. Maar daarbuiten hield hij zich bezig met kunst (maken en verzamelen) en het spelen van schaak en Hex; bovendien was hij een van de oprichters van de Oulipo. De Oulipo is een Franse groep die bestaat uit schrijvers, kunstenaars en wiskundigen, die literatuur maken die aan bepaalde regels voldoet. Zo schreef Georges Perec bijvoorbeeld een boek waarin de letter "e" niet voorkomt en maakte Queneau een boek met Cent Mille Milliards de Poèmes.

Claude Berge
(Claude Berge; copyright foto: Libération)

In Who Killed the Duke of Densmore? lezen we acht verklaringen van de acht mensen die de Hertog van Densmore als laatste levend gezien hebben. Omdat de Hertog op een afgelegen eiland woonde, werd zijn dood pas na ruim een jaar ontdekt. Eén van de acht personen die als laatste bij hem te gast zijn geweest moet hem vermoord hebben, maar wie? Omdat er al zo'n tijd verstreken is, weten deze mensen niet meer precies wanneer ze bij de Hertog te gast waren. Wel vertellen ze wie van de anderen ze op het eiland ontmoet hebben.

En die informatie blijkt genoeg te zijn! Want gelukkig kent Detective Ralston uit zijn studietijd nog een briljante jongeman die inmiddels wiskundeprofessor geworden is. Nadat die het probleem als een graaf getekend heeft, vertelt een stelling van Hajós over intervalgrafen precies wie de moordenaar is!

Het verhaal is onder andere te vinden in Oulipo Laboratory - Texts from the Bibliothèque Oulipiènne.