Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Bètacanon


In Leestip,Nieuws, door JeanineVandaag wordt in het Teylers Museum in Haarlem het boek De Bètacanon gepresenteerd. In 2007 verscheen elke week een aflevering in het wetenschapskatern van de Volkskrant. De onderwerpen zijn bepaald door de Volkskrant en een commissie van acht hoogleraren (voorgezeten door Robbert Dijkgraaf), de artikelen zijn geschreven door jonge, enthousiaste wetenschappers. Ionica en ik schreven allebei een stuk voor de bètacanon, over algoritmen en symbolen & formules, respectievelijk.

Wij zijn dus van de partij, zeker omdat Ruben Naeff, die zowel wiskunde als muziekwetenschap studeerde, een heuse bètacanon op muziek geschreven heeft, want: "Een canon mag geen canon heten als het niet wordt gezongen." Die canon is na de première te vinden op zijn website. Het boek is voor € 25,- te bestellen bij de webwinkel van de Volkskrant.

9 reacties op “Bètacanon”

 1. S. Nerp:

  Is het een geheime uitreiking of zo? Ik kan er nauwelijks informatie over vinden. Het Teylers zelf zwijgt, en ook de volkskrant meldt niets.

  Misschien heeft het iets met die verlegenheid te maken? ;-)

 2. Jeanine:

  @ S. Nerp: niet geheim, wel besloten. In de zaterdagkrant van de Volkskrant stond het wel aangekondigd, net als dat er nog een klein aantal kaarten beschikbaar was.

  Het was erg leuk, en de muzikale canon is echt zeer de moeite waard!

 3. S. Nerp:

  Hm, ik had alleen online gezocht, helaas geen 'vraag kaart aan'-knopje gevonden.

  Ik hoorde vanmorgen wel wat gezang in de verte, dat zal het geweest zijn ;-)

 4. HJ:

  Ook gratis (en legaal) te downloaden de Betacanon van Fokke en Sukke 'alleen voor de echte nerds' op bijvoorbeeld http://www.foksuk.nl/betacanon
  Verder dit weekend kijken naar de tekeningen zelf op de stripdagen in Haarlem. Met enig geluk treft u van Tol zelf aan die aanstekelijk kan vertellen over zijn werk.

 5. Jelle:

  Het muzikale canon de moeite waard? Ik ben heel erg benieuwd. Ik heb een deel van de partituur even ingezien en vond het erg... ehh... interessant. Het zit vol grapjes, vooral het deel over entropie, maar of het ook echt klinkt?
  Tsja, een wiskundige die muziek schrijft, dan kijg je dat neem ik aan.

 6. Ionica:

  Het klonk zeker, ik was echt onder de indruk! De opname staat jammer genoeg nog niet online, zodra hij er is plaatsen we hem hier.

 7. Jelle:

  Het canon staat nu ook online en ik moet zeggen, het klinkt inderdaad erg goed! Al moet je er wel van houden; 't is wat typisch.
  Hier staat hij:
  http://extra.volkskrant.nl/betacanon/

 8. Bram:

  Een klein kijkje in de broncode van die pagina leert ons dat je de canon ook kunt downloaden via de volgende link:
  http://extra.volkskrant.nl/betacanon/canon.mp3

 9. Wiskundemeisjes » Bètacanon (2):

  [...] 5 juni werd het boek De Bètacanon gepresenteerd, zoals we toen ook al schreven. Ruben Naeff, wiskundige en muzikant, schreef voor de gelegenheid een Bètacanon om te [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.