Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Vallende sterren (8)


In Vallende sterren, door Ionica

We krijgen heel wat tips voor onze rubriek over wiskundigen die op een opmerkelijke manier om het leven zijn gekomen. Dank daarvoor! En blijf vooral insturen. Kor mailde ons bijvoorbeeld over Jean Louis Maxime van Heijenoort, de vallende ster van deze maand.

Wat een ongebruikelijke foto van een wiskundige! Van Heijenoort is de tweede van rechts, de man met de baard is niemand minder dan Leon Trotski, de dame is legendarische kunstenares Frida Kahlo. Van Heijneoort leidde dan ook een leven vol seks, politiek en natuurlijk wiskunde.

Hij werd in 1912 geboren in Frankrijk. Zijn Nederlandse vader overleed twee jaar later en hij groeide op bij zijn Franse moeder (en later een stiefvader). Van Heijenoort was altijd de beste van de klas, en volgde niet alleen wiskunde, filosofie, natuurkunde, scheikunde, Latijn, Grieks en Duits, maar ook Franse literatuur en taal. Op zijn zeventiende begon hij zichzelf Russisch te leren. In 1930 kreeg hij een beurs en vertrok hij naar Parijs om wiskunde te studeren aan Lycée Saint-Louis.

Hij was echter ongelukkig met het Franse schoolsysteem (hij vond het onderdrukkend) en eigenlijk met de hele maatschappij. Hij radicaliseerde en ging al op zijn vijftiende bij een communistische jeugdgroep. Als student raakte hij geïnteresseerd in Trotskisme en hij sloot zich begin 1932 aan bij de bijbehorende beweging in Frankrijk. Later dat jaar zocht Trotski een assistent die zowel vloeiend Frans als Russisch sprak. Van Heijenoort kreeg de baan en voegde zich bij Trotski. Tot 1939 diende hij als persoonlijke secretaris, vertaler en lijfwacht van Trotski. Later schreef hij With Trotsky in Exile: From Prinkipo to CoyoacGan over deze periode. Zoals het een wiskundige betaamt, corrigeerde hij in een appendix allerlei fouten die anderen hadden gemaakt in de beschrijving van het leven van Trotski.

Van Heijenoort vertrok in 1939 naar Amerika om bij zijn tweede vrouw te kunnen zijn. Nog geen jaar later werd Trotski vermoord. Van Heijnenoort bleef nog een paar jaar actief als Trotskist, tot hij in 1948 afstand deed van de beweging. Zijn liefde voor wiskunde was echter altijd gebleven en in 1949 promoveerde hij alsnog aan de New York University. Hij stortte zich daarna op logica en schreef het standaardwerk From Frege to Gödel: A Source Book in Mathematical Logic, 1879-1931. Voor wie meer in en over zijn werk wil lezen is er A guide to the Jean van Heijenoort Papers 1946-1988.

Na de politiek en wiskunde zijn jullie natuurlijk ontzettend benieuwd naar de seks in Van Heijenoorts leven. Helaas heb ik weinig specifieke details boven water gekregen, maar vast staat dat hij vier keer getrouwd is (en ook vier keer gescheiden). Daarnaast zou hij de ene na de andere minnares versleten hebben. Eén van hen is volgens de geruchten Frida Kahlo (al ging zij natuurlijk met bijna iedereen naar bed).

Van Heijenoorts vierde vrouw was Anne-Marie Zamora. Ze trouwden in 1969, scheidden in 1981 en hertrouwden in 1984. De hele relatie klinkt nogal problematisch. Eind 1985 dreigt Zamora met zelfmoord en zoals Van Heijenoort toen zei: "Of course she wants to kill me, too". En in maart 1986 deed ze precies dat. Ze jaagde drie kogels door het hoofd van haar slapende man en schoot zichzelf daarna in de mond.

17 reacties op “Vallende sterren (8)”

 1. Gerhard:

  And who are the other two guys on the picture with Trotzky and Frida Kahlo?

 2. Ionica:

  I do not know, one of them seems to be Jose Escudero Andrade. I found the picture here:

  http://www.flickr.com/photos/paulstapleton/375465576/in/set-72157600938825141/

 3. Willem:

  Wat een opmerkelijk scherpe zwart-wit foto van die groep mensen. Uit welk jaar is dit?

 4. han:

  en heeft zijn vrouw het overleefd?
  wat een tragisch verhaal!

 5. Rinse Poortinga:

  Over Frida is er een mooie film op DVD verkrijgbaar met de titel -hoe kan het ook anders- "Frida".

 6. Rinse Poortinga:

  De man rechts is Diego Rivera, de man van Frida en ook een beroemd schilder.

 7. Gerhard:

  :@Rinse Poortinga:
  Are you sure? The picture in the wikipedia at
  http://en.wikipedia.org/wiki/Diego_Rivera shows Rivera in 1932.
  The picture above was taken around 1937, and the
  man man on the right hand side looks substantially
  younger than Rivera in 1932.
  (And both pictures show his left ear; they do not seem to match.)

 8. Rinse Poortinga:

  Gerhard: of course I am not sure, it seemed a reasonable guess to me that the person is Diego Rivera. I can't see that the ages or the ears don't match.

 9. han:

  I've also noticed the non-matching ears, very curious indeed.

 10. Margo:

  Wat heb ik toch een leuke schoonzoon!

 11. Rineke:

  De biografie 'Politics, Logic and Love: The Life of Jean van Heijenoort' door Anita Burdman Feferman is een echte page-turner, waarin al je vragen uitgebreid beantwoord worden.

  Een mooie recensie ervan door Henk Barendregt staat in het Nieuw Archief (maart 2006).

 12. L.Peters:

  De man rechts is zeker niet Diego Rivera. Lees en bekijk kunstboeken/bio's over Frida Kahlo en zie op de foto's het enorme verschil. Diego was nog veel dikker en had geen bril. Ik ben geen wiskunde meisje, wel geinteresserd in alles wat met Frida Kahlo te maken heeft.
  De regel over Frida in dit stuk: (al ging zij natuurlijk met bijna iedereen naar bed) ervaar ik als een rare, vrouw-onvriendelijke toevoeging. Waarom wordt dit niet over van Heijenoort gezegd? Er is geen enkel bewijs dat ze iets met Heijenoort had, wel dat Trotski met haar een verhouding begon toen hij als vluchteling onderdak kreeg bij Kahlo en Rivera.
  Wat voor mij interessant is: de lokatie van deze foto! Aan de muur hangt namelijk werk van Frida: links is het schilderij EEN PAAR DOLKSTEEKJES uit 1935 te zien. Het schilderij dat wat verder weg hangt kan ik niet herkennen.
  De kans is groot dat deze foto bij Frida thuis in Cuernavaca is genomen.

 13. P:

  vrouwonvriendelijk? Het gaat over 1 specifiek persoon. Je kunt van elke mug wel een olifant maken. Ik ken Frida niet, maar als er van haar bekend is dat ze veel mannen had, mag dat er toch ook gewoon staan? Wat is daar dan vrouwonvriendelijk aan? :S

  Geen bewijs? daarom staat er ook 'gerucht'

  Verder is de toevoeging over het schilderij (en de conclusie over de locatie) natuurlijk wel interessant :)

 14. P:

  ow, en wat wordt er niet over Van Heijenoort gezegd?

  "Van Heijneoort leidde dan ook een leven vol seks"

  staat er echt ;)

 15. Rinse Poortinga:

  ".... een leven vol seks”, dat leidt bijna iedereen. Maar dat zal hier wel slaan op het aantal partners.

 16. pimvantend:

  De recensie genoemd in reactie 11 staat aangelijnd op http://www.nieuwarchief.nl/serie5/deel07/mrt2006/pdf/reviews-mrt06.pdf

 17. Rineke:

  Dank je, pimvantend. Ik zag overigens dat de biografie tegenwoordig de titel "From Trotsky to Gödel" draagt, in plaats van het veel sappiger "Politics, logic and love".

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.