Dit bericht is geplaatst op vrijdag 20 juni 2008 om 12:08 in categorieën Filmpjes, Kunst, Nieuws. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Bètacanon (2)
In Filmpjes,Kunst,Nieuws, door Jeanine
Op 5 juni werd het boek De Bètacanon gepresenteerd, zoals we toen ook al schreven. Ruben Naeff, wiskundige en muzikant, schreef voor de gelegenheid een Bètacanon om te zingen: Nul, plaattektoniek, wc, voor zangkwartet, twee promovendi en piano quatre-mains.

De uitvoering was erg mooi, dus we zijn ook erg blij dat de canon nu ook te beluisteren is op de site van de Volkskrant. Ook kun je daar een leuk filmpje zien, waarin Ruben vertelt over de totstandkoming van de canon.
En wat misschien nog wel het leukste is: de zeef van Eratosthenes zit ook in de canon! De zeef van Eratosthenes is een methode om alle priemgetallen tot een bepaald getal, bijvoorbeeld 1729, te vinden, en werkt als volgt.
- Eén. Maak een lijst van alle gehele getallen tussen 2 en 1729.
- Twee. Omcirkel 2 en streep alle veelvouden van 2 door: 4, 6, 8, et cetera, tot 1728.
- Drie. Zoek het eerste getal op de lijst dat niet omcirkeld of doorgestreept is. Stop als zo'n getal niet aanwezig is.
- Vier. Omcirkel het getal van stap 3 en streep alle veelvouden van dit getal op de lijst door. Ga daarna terug naar stap 3.
Je begrijpt dat de laatste zin van stap 4 dit algoritme zeer geschikt maakt om in canon te zingen!
vrijdag 27 juni 2008 om 13:59
Er staan allerlei links op de site van de Volkskrant. Alleen heb ik geen link kunnen vinden om de canon te beluisteren. Gelukkig kan ik noten lezen.
Er zit een octaafparallel tussen sopraan en bas op de tweede tel.
vrijdag 27 juni 2008 om 15:18
Op de site van de Volkskrant staat een balkje waarop je op 'play' moet drukken en dan hoor je de canon. Even beter zoeken dus ;)
zaterdag 28 juni 2008 om 10:14
Er is ook een directe link:
http://extra.volkskrant.nl/betacanon/canon.mp3
vrijdag 25 juli 2008 om 11:13
[...] bestudeerd. We weten al meer dan tweeduizend jaar dat er oneindig veel priemgetallen bestaan en de zeef van Eratosthenes om priemgetallen te vinden is ongeveer even oud. Je zou misschien denken dat we alles wel [...]
woensdag 24 september 2008 om 10:44
[...] (wiskundige en componist) componeerde Nul plaattektoniek WC. De bètacanon. Wij schreven al eerder over de première van zijn stuk tijdens de boekpresentatie van De bètacanon. Dat was [...]