Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Dimensions


In Filmpjes,Onderwijs, door Jeanine

Een week of wat geleden is een mooie website gelanceerd waar je gratis een twee uur durende wiskundefilm kunt downloaden. De film is gemaakt door Jos Leys (graphics en animaties) en wiskundigen van de ENS in Lyon: Etienne Ghys (scenario en wiskunde) en Aurélien Alvarez (realisatie and post-productie).

De film gaat over dimensies. Aan bod komen de dimensies 2, 3 en 4, en ook complexe getallen en de Hopf-vezeling. De film besluit met een aanschouwelijk bewijs dat de stereografische projectie cirkels projecteert als cirkels.

Ik heb de film nog niet gezien, maar de trailer ziet er mooi uit! De film wordt verspreid onder een 'Creative Commons' licentie: je mag de film verder verspreiden en publiek tonen, maar je mag er geen commercieel gebruik aan geven. Alle verdere informatie, inclusief de trailer, is hier te vinden. Maar de trailer staat natuurlijk ook op YouTube:

9 reacties op “Dimensions”

 1. Koen Vervloesem:

  Ik heb de film vorige week bekeken, en het is de moeite. Ik heb een korte bespreking neergeschreven op http://www.vervloesem.eu/qed/?p=814

 2. Jelle:

  Eerlijk gezegd doet die trailer me nog het meest denken aan Tik Tak, maar dan voor wiskundigen...

  Maar ik ben desalniettemin erg geïnteresseerd in de film, dank voor de tip! Ik ga hem zeker een keer kijken!

 3. Rick:

  Heb het net tot h4 gekeken. Wow, tot ze met de vierde dimensie beginnen snap k het wel... daarna was ik verloren. En dan te bedenken dat wisko's fantaseren over 5e, 6e, Ne of infinity dimensies... pff.
  Supermooi gemaakt wel !!! nice.

  Morgen de rest van de plaatjes kijken :-D

 4. Jos Leys:

  De Dimensions website is aangepast zodat de film nu ook online te bekijken is.

 5. Jelle:

  Pfft, ik heb ze allemaal bekeken. Het is best leerzaam en heel begrijpelijk uitgelegd (al gaat het soms toch mijn voorstellingsvermogen te boven). Minpuntje is wel dat het allemaal tergend traag gaat allemaal; hetzelfde hadden ze in een half uur ook best uit kunnen leggen.
  Ze beloven dat ze in de volgende delen (coming soon) de Riemann-hypothese gaan behandelen. Als ze dan een andere componist hebben kunnen vinden voor de achtergrondmuziek, ga ik hem zeker ook bekijken.

 6. Anne:

  @Jelle
  Ik als niet wiskundige ben erg blij dat ze het zo traag uitleggen :P Zo kon ik er iig nog iets van volgen.
  Het schijnt zo te zijn dat het 'ritme' in de meeste stukken van Bach overeenkomt met de snelheid van de hersengolven als je geconcentreerd met iets bezig bent. Vandaar wellicht de keuze voor de achtergrondmuziek.

 7. Jelle:

  Ik ben zelf ook niet een wiskundebolwerk hoor, Anne. Maar dat het filmpje steeds weer én de kubus en het tertaëder en het twintigvlak en nog zo eentje steeds weer in alle mogelijke projecties in slow-motion herhaalden, vond ik een beetje te veel van het goede.

  Dat van die hersengolven en Bach intrigeert me wel... Maar eerlijk gezegd ben ik niet echt overtuigd. Dat ik niet wist wat een hersengolf was, was vast mijn schuld. Na wat googlen en het filteren van alle zweverige resultaten, lees ik dat er verschillende 'hersengolven' betsaan, variërend van een frequentie van 1 Hz tot ± 40 Hz. Dat lijkt me wat vreemd te combineren met 'het ritme in de meeste stukken van Bach' (dat zijn er meer dan 1000).

  Was die muziek dan trouwens van Bach? Het enige wat herkende, was het Canon in D van Pachelbel, bij het stukje over de fractals.

 8. Jos Leys:

  De lijst van de muziekstukken bij de film is hier te vinden:
  http://www.dimensions-math.org/Dim_merci_NL.htm

 9. Anne:

  Het is een tijd geleden dat ik de theorie over die hersengolven geleerd heb, dus ik kan helaas weinig zeggen over de wetenschappelijke waarde ervan. Ene prof Lozanov heeft onderzoek gedaan naar oa de invloed van muziek op leerprocessen en volgens hem komt bepaalde barokmuziek (oa stukken van Bach en Pachelbel) met een maat van 60 tellen per minuut overeen met het ritme van onze hartslag als onze hersengolven in de alfastaat zijn (7Hz). Deze alfastaat is dan weer ideaal voor het voorstellingsvermogen en het onthouden van dingen. De muziek mag trouwens niet vocaal zijn, want dat leidt weer teveel af...
  Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd of de makers de muziek inderdaad om deze reden hebben gekozen...

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.