Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Vrouwendag op 5ECM


In Nieuws,Uitjes, door Ionica

Nog maar luttele nachtjes slapen tot het Fifth European Congress of Mathematics (5ECM voor vrienden) losbarst in Amsterdam. Op zondag 13 juli, een dag voordat het congres zelf begint, wordt er een speciale vrouwendag georganiseerd, met alleen vrouwelijke sprekers. Dit is het programma:

 • 11 a.m-12 a.m.: Hélène Esnault (Duisburg-Essen) - Some aspects of the various notions of fundamental group
 • 2 p.m-3 p.m: Alina Vdovina (Newcastle) - Non-commutative geometry on trees and buildings
 • 3.30 p.m -4.30 p.m: Christine Bernardi (Paris) - Spectral methods: Basics and new applications
 • 5 p.m -6 p.m: Francesca Rapetti (Nice) - A spectral element method on triangles

Op de site van European Women in Mathematics is niet veel meer informatie te vinden, maar in deze pdf staat dat je organisatoren Sylvie Paycha (sylvie.paycha@math.univ-bpclermont.fr) of Frances Kirwan (frances.kirwan@balliol.ox.ac.uk) kunt mailen als je interesse hebt in deze dag. Eigenlijk moest dat voor 16 mei, maar we denken dat deelnemers nog steeds welkom zijn.

De wiskundemeisjes zijn nog nooit naar zo'n vrouwendag geweest, maar we hebben uit zeer betrouwbare bron vernomen dat die dagen ontzettend nuttig én leuk zijn. Zo hoorden we bijvoorbeeld dat bij voordrachten de spreker ook kort iets over zichzelf vertelt. Dat zouden we eigenlijk wel op meer conferenties willen zien! Ook leuk dat de groepsfoto van zo'n conferentie er een tikje anders uitziet dan normaal.

European Women in Mathematics Meeting

7 reacties op “Vrouwendag op 5ECM”

 1. Michiel Kosters:

  Helaas mag ik daar niet heen... Gelukkig is 5ECM ook toegankelijk voor mannen :).

 2. Lieven:

  Ik vind dit een beetje een raar initiatief. Wat is het nut ervan? En het is een raar soort discriminatie. Als er ergens een exclusief mannenclubje zou opgericht worden zouden hopen vrouwen op de barricaden gaan staan om het tegen te houden.

 3. Lalagè:

  Inderdaad vreemd! Maar misschien is het niet zo gek als je bedenkt dat mensen toch altijd vragen of je tussen de mannen zit als je wiskunde studeert... Uitzonderingsgevallen zoeken elkaar op, soort zoekt soort.

 4. Ionica:

  @Lieven: Er zijn genoeg exclusieve mannenclubjes en daar heb ik ook geen moeite mee. Van mij mag iedereen organiseren wat hij (m/v) wil.

  Er is trouwens een podcast over een vorige European Women in Mathematics bijeenkomst:
  http://plus.maths.org/podcasts/PlusPodcastOct07_2.mp3

  Vooral Caroline Series zegt verstandige dingen. Dat je als wiskundige meestal tussen de mannen zit en dat het wel eens fijn is om in een kamer vol vrouwen te zitten, waarbij die vrouwen jouw passie voor wiskunde delen. Bijvoorbeeld om te praten over de balans tussen werk en gezin, dat is voor vrouwen anders dan voor mannen. En als je de enige vrouw bent in jouw afdeling, dan kun je daar nooit eens met iemand over praten.

 5. Lalagè:

  Zijn wiskundigen nog zo ongeemancipeerd dat de vrouw de meeste zorgtaken op zich neemt? Als je al zo geemancipeerd bent dat je als vrouw wiskunde gaat studeren, dan kan je met je man vast ook wel een mooie balans vinden tussen werk en huishouden. Of ligt het meer aan de mannen....

 6. Geertje:

  @Lalage: Alleen al door te zeggen dat je als vrouw toch al enorm geemancipeerd bent als je wiskunde gaat studeren, suggereer je meteen dat de vrouwen die een eigen wiskundedag organiseren wel een punt hebben!
  En wat die mooie balans betreft die je met je man zou moeten kunnen vinden: dat hangt ook enorm van het werk van de man af. Zelf ben ik na een jaar 'gecapituleerd' en met zoonlief richting mijn mans werk geemigreerd. Met als gevolg natuurlijk dat mijn wetenschappelijke carriere iig voorlopig aan de wilgen hangt; de banen aan universiteiten liggen nu eenmaal niet voor het oprapen.

 7. Gunther:

  @Michiel: Ook mannen zijn uiteraard welkom op de EWM-zondag. Een van de organisatoren Sylvie Paycha (v) schreef aan ondergetekende (m): "You are of course very welcome to come to the joint EMS/EWM meeting and please feel free to advertise it among your colleagues, both male and female!"

  De bedoeling is een programma met exclusief vrouwen als sprekers, niet als publiek. En nee, het zal er niet aan toegaan als in dat vreselijke boek "Wiskundemoeders" van Sue Woolfe (zie post op wiskundemeisjes van 14 mei 2006).

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.