Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

21


In Uitjes, door Jeanine

Een tijdje geleden kondigden we de film 21 al aan; nu heb ik hem dan ook gezien.

21 is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat in ietwat gefictionaliseerde vorm al was verschenen in het boek Bringing Down the House: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions van Ben Mezrich.

De briljante student Ben Campbell (Jim Sturgess) maakt tijdens een college indruk op wiskundeprofessor Micky Rosa (Kevin Spacey), onder andere door direct de goede beslissing te nemen als hem het drie-deurenprobleem wordt voorgelegd. Rosa is vooral onder de indruk van de manier waarop Ben zijn emoties buiten beeld houdt en op grond van alleen wiskunde de juiste beslissing neemt.

Rosa blijkt een geheim clubje van vijf studenten te leiden, die hij traint in het kaarten tellen bij black jack. Elk weekend reizen ze af naar Las Vegas en daar verdienen ze bakken met geld, door gebruik te maken van codetaal en gebaren. Ben wordt uitgenodigd om mee te komen doen. Aanvankelijk ziet hij dat niet zo ziet zitten, maar dan besluit hij dat het misschien wel een goede manier is om het geld voor zijn studie bij elkaar te krijgen.

De groep wint veel geld, ze logeren in de mooiste suites en kopen dure kleren. Bens beste vrienden (twee nerdige types met wie hij een zelfrijdend autootje aan het bouwen is voor een wetenschapswedstrijd) waarderen zijn geheimzinnige gedrag en zijn gebrek aan inzet niet zo. Natuurlijk loopt de spanning op, ook tussen de vijf studenten onderling. En waarom speelt professor Rosa zelf eigenlijk nooit mee?

Er zit niet zo heel veel wiskunde in de film, maar aan het begin zien we naast het drie-deurenprobleem een college over de methode van Newton. Ik vond dat sommige stukjes van de film aan het begin wat te lang duurden, maar daarna kwam de vaart erin. Leuk om te kijken!