Dit bericht is geplaatst op vrijdag 18 juli 2008 om 09:30 in categorieën Kunst. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Anderhalf wortel twee
In Kunst, door Jeanine
We kregen een aardige mail van Ronnie van Kempen, die ons stukje over wiskundige meubels had gezien. Hij heeft zelf als afstudeerproject voor zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht ook een meubel gemaakt dat door wiskunde geïnspireerd is. Het heet Anderhalf wortel twee en zo ziet het er uit:

Ronnie schrijft over zijn meubel: "Fractals bepalen niet alleen de vormgeving van het zitmeubel, maar zijn ook bepalend geweest voor het hele concept en gebruiksfunctie. Ik beschouw de mens als fractals, kinderen in het bijzonder. Ik heb vier iteraties van het zitmeubel gemaakt, voor een volwassene, een kind, een knuffelbeest en een knuffelbeestkind, maar in gedachte is de reeks natuurlijk oneindig."

Wat een gezellige bank!
O, banken, natuurlijk!
Voor meer informatie: zie hier.
vrijdag 18 juli 2008 om 22:49
Wat een gave bank! En het ziet er nog uit alsof het goed zit ook. Maar zie ik het goed dat je de armleuning naar de andere kant kan verplaatsen? Of zijn de foto's gespiegeld?
zaterdag 19 juli 2008 om 14:56
De armleuning zit volgens mij op beide plaatjes aan de rechterkant... voor de personen in het plaatje dan.
zaterdag 19 juli 2008 om 17:37
Op de bovenste foto toch niet? Als ik daarop ga zitten, heb ik de armleuning aan mijn linkerkant, lijkt me. Maar op het tweede plaatje heeft de man de armleuning aan zijn rechterkant.
zaterdag 19 juli 2008 om 23:35
@Relinde. Klopt. De afzonderlijke meubels zijn symmetrisch. De armleuning en dus ook de volgende iteratie van de stoel, kunnen zowel links als rechts geplaatst worden. Het is dus ook denkbaar om links en rechts een kleiner stoeltje te plaatsen. Bijvoorbeeld als je twee kinderen hebt en vier knuffelkonijnen en acht kleine beertjes...
zondag 20 juli 2008 om 16:18
Dank voor je uitleg! Nu snap ik het weer. Mooi dat er zoveel combinatiemogelijkheden zijn.