Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Winnaars op 5ECM


In Nieuws, door Ionica

Vorige week werden op het Fifth European Congress of Mathematics heel wat prijzen uitgereikt. Hierbij een overzicht.

Tijdens de openingsceremonie kregen tien jonge onderzoekers een European Mathematics Society (EMS voor vrienden) prijs. Josselin Garnier kreeg de Felix Klein-prijs. Hier zie je de elf winnaars, met van links naar rechts: Josselin Garnier, Bo'az Klartag, Cédric Villani, Olga Holtz, Agata Smoktunowicz, Ben Green, Laure Saint-Raymond, Alexei Borodin, Assaf Naor, Artur Avila, Alexander Kuznetsov. Let ook even op de geweldige vlinderstrik van Villani.

Winnaars EMS

De Felix Klein-prijs wordt eens in de vier jaar toegekend voor de oplossing van een moeilijk industrieel probleem. De EMS-prijzen, elk ter waarde van EUR 5000,- worden uitgereikt aan onderzoekers jonger dan 36 jaar, ook eens in de vier jaar. De winnaars komen uit Europa of doen hun onderzoek in Europa en hebben gezaghebbende bijdragen in de wiskunde geleverd. Een aantal van de eerdere winnaars kreeg later ook een Fieldsmedaille: bijvoorbeeld Wendelin Werner, Andrei Okounkov en Timothy Gowers. Houdt de bovenstaande namen dus goed in de gaten!

Op donderdag werden twee kleinere prijzen uitgereikt. Erik Jan van Leeuwen nam de Philips wiskundeprijs voor promovendi mee naar huis. En de Chris Zaal-bokaal (voor het beste artikel in het Nieuw Archief) ging naar Jan van de Craats voor zijn invloedrijke stuk Waarom Daan en Sanne niet kunnen rekenen.

De wiskundemeisjes feliciteren alle winnaars van harte!