Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Echochrome


In Filmpjes,Nieuws,Trivia, door Jeanine

Steven wees me op een interessant computerspel: Echochrome, dat in de winkel ligt voor de Playstation Portable. Het spel is tamelijk wiskundig van aard en neemt een loopje met perspectief. Uit de recensie op tweakers.net:

In Echochrome staat het ontdekken van het juiste perspectief centraal. Het puzzelspel ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar kan verduiveld lastig zijn. Het uitgangspunt is heel simpel. Op het scherm is niets meer te zien dan een zwevende constructie van witte balken tegen een spierwitte achtergrond. De speler kan de hele constructie alle kanten op draaien, en daarmee is zo'n beetje de actie in het spel samengevat. Over de zwevende balken loopt de hoofdrolspeler uit het spel, de zogenaamde mannequin.

De regels doen denken aan het werk van Escher, waar mannetjes op allerlei onmogelijk verbonden trappen lopen:

 • De wet van de perspectiefwijziging - als twee gescheiden looppaden elkaar lijken te raken, dan gebeurt dat ook.
 • De wet van de perspectieflanding - als twee paden zich boven elkaar lijken te bevinden, dan bevinden ze zich daar ook.
 • De wet van het perspectief-bestaan - als het gat tussen twee paden aan het zicht is ontrokken en de paden lijken met elkaar verbonden, dan zijn ze dat ook.
 • De wet van de perspectiefverdwijning - als een gat aan het zicht is onttrokken, bestaat het niet.
 • De wet van de perspectiefsprong - als een mannequin springt, landt hij op het vlak dat er zich boven lijkt te bevinden.

In het volgende filmpje kun je een beetje zien wat er gebeurt:

Ik heb het spel niet gespeeld, want ik ben niet zo'n liefhebber van computerspellen en heb dus zeker geen playstation, maar het ziet er leuk uit! Lees verder op tweakers.net als je wil weten wat het doel van het spel is en wat Paul Hulsebosch van het spel vindt.

7 reacties op “Echochrome”

 1. Niels:

  Jullie schreven er al eerder over: http://www.wiskundemeisjes.nl/20071020/echochrome/

 2. Jeanine:

  @ Niels: Ah, inderdaad, het kwam me al een beetje bekend voor! Maar nu is het dus ook echt uitgekomen.

 3. Marco:

  Ah, ik vroeg me ook al af waar ik dit filmpje eerder had gezien... Misschien moet Steven wat beter opletten?

 4. Ionica:

  Hahaha, misschien schrijven we te veel. Ik wilde laatst ook over iets schrijven dat al lang op de site bleek te staan. Ik had het oorspronkelijke stukje nog zelf geschreven ook.

  Maar ter zake: tof dat Echochrome uit is! Ik denk dat ik er erg slecht in zal zijn, aangezien ruimtelijk denken _niet echt_ mijn sterkste punt is.

 5. Charly:

  Hoi,
  het spel is ook voor de PS3 verkrijgbaar - en het is moeilijker dan ik dacht :-) maar echt leuk

 6. Steven:

  Ik wist al dat er hier al eens over geschreven was. Maar nu is het spel echt uit, daarom had ik Jeanine er nog over getipt...

 7. Recent Links Tagged With "echochrome" - JabberTags:

  [...] public links >> echochrome Echochrome Saved by ozpiratequeen on Sat 08-11-2008 PSP - Echochrome Saved by lincolnlibrary on Sat [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.