Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Jeanine op kamp


In Puzzels, door Jeanine

Deze week ben ik weer op wiskundekamp met Vierkant voor wiskunde. Om jullie mee te laten genieten van al het leuks dat we gaan doen, zullen hier deze week (net als in eerdere jaren) wat kleine puzzeltjes van het kamp verschijnen.

Leugenaars

Acht begeleiders voeren een toneelstukje op. Sommige spelen de rol van leugenaar, de andere die van waarheidsspreker. Aan jullie de taak om vast te stellen wie er liegt en wie niet!

Michiel zegt: "Minstens 1 van ons liegt."
Arjen zegt: "Minstens 2 van ons liegen."
Maurice zegt: "Minstens 3 van ons liegen."
Aldo zegt: "Jos is niet het oudst."
Willem Jan zegt: "Minstens 5 van ons liegen."
Johan zegt: "Minstens 6 van ons liegen."
Jos zegt: "Ik ben het jongst en Vincent is het oudst."
Vincent zegt: "Ik ben het oudst en Jos is het jongst."

6 reacties op “Jeanine op kamp”

 1. Reijer:

  Puzzeltjes!

  Johan liegt, want als hij de waarheid spreekt doen Willem-Jan, Maurice, Arjen en Michiel dat ook en zijn er maximaal 3 leugenaars, hetgeen in strijd is met wat Johan zei.

  Willem-Jan liegt want als hij de waarheid spreekt doen Maurice, Arjen en Michiel dat ook en zijn er maximaal 4 leugenaars, hetgeen in strijd is met wat Willem-Jan zei.

  Maurice spreekt de waarheid, want als hij zou liegen dan zouden Willem-Jan en Johan ook liegen en zijn er al 3 leugenaars, hetgeen in strijd is met de aanname dat Maurice loog.

  Dus tot zover: Michiel, Arjen en Maurice spreken de waarheid (3), en Willem-Jan en Johan liegen (2).

  Stel dat Aldo liegt, dan is Jos het oudst en liegen Jos en Vincent dus ook. Dan zouden er 5 liegen, hetgeen in strijd is met het feit dat Willem-Jan loog. Dus Aldo spreekt de waarheid.

  Dan zijn er 4 die de waarheid spreken en 2 die liegen. Er moesten er minstens 3 liegen, en aangezien Jos en Vincent hetzelfde zeggen moeten ze dus wel allebei liegen, hetgeen inderdaad niet strijdig is met de andere waarheden en leugens.

 2. Johan B.:

  Tja, Reijer, het is misschien leuker om de oplossing NIET te verraden, vooral voor de mensen die de neiging hebben snel naar de oplossing te kijken. :P. Als je zou zeggen dat je de puzzel hebt opgelost, dan geloof ik dat ook meteen.

 3. johanv:

  Leuke puzzel. Smaakt naar meer.

 4. Reijer:

  @Johan B: Ik zie je punt ;). Maar mensen die de laatste pagina van een boek lezen voordat ze alles ervoor gelezen hebben zijn toch sowieso reddeloos verloren!

  Voor mij zijn de reacties op puzzels een bron om de oplossing en methode (nadat je hem eerst zelf hebt gedaan danwel geprobeerd) te vergelijken met die van anderen, en mogelijk erover te discussieren. Als dan iedereen alleen maar zegt "ik heb het probleem opgelost" dan schiet dat natuurlijk ook niet echt op. :)

 5. anja campmans:

  er liegen er minstens 4,
  Michiel zegt: “Minstens 1 van ons liegt.”
  Arjen zegt: “Minstens 2 van ons liegen.”
  Maurice zegt: “Minstens 3 van ons liegen.”
  Willem Jan zegt: “Minstens 5 van ons liegen.”
  Johan zegt: “Minstens 6 van ons liegen.”
  want 5 zeggen er allemaal iets anders.
  4 is geen optie die staat er niet bij,

  Als Aldo zegt: Jos is niet het oudst, kan dit kloppen, dan kan het nog steeds fout zijn wat jos en vincent zeggen want als een van deze fout is zijn ze beide fout.

  conclusie er zijn 6 liegende personen en Johan heeft gelijk en liegt dus niet

 6. Brent:

  6 mensen ! doffice

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.