Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

SIGMA-prijs uitgereikt op Lowlands


In Nieuws,Onderwijs, door Jeanine

Zoals jullie weten, waren Ionica en ik afgelopen weekend op Lowlands. De Grote Wiskundemeisjesquiz werd goed bezocht, net zoals Ionica's verhaal over Seks en Wiskunde. De workshops van de andere universiteiten waren ook zeker de moeite waard en hopelijk hebben een boel Lowlandsgangers zo de wiskunde eens van een andere kant gezien.

Maar wat ook belangrijk is: de SIGMA-prijs werd uitgereikt! Deze jaarlijkse prijs is bedoeld om de meest bijzondere resultaten op het gebied van wiskunde-aansluiting in het hoger onderwijs te belonen en te laten zien wat de genomineerde projecten eigenlijk doen.


Ruben van het Wiskundetoernooi en Niels van Diswis laten trots hun prijs zien

Er waren twee winnaars, want er was niet alleen een juryprijs, maar ook een publieksprijs. De juryprijs (een reis-cheque van maar liefst €5000,=) ging naar het project Diswis van De Praktijk. Dit scheef de jury over Diswis toen de nominaties bekendgemaakt werden:

De jury vond dit een prachtig project. Het legt een verband tussen serieuze, discrete wiskunde met levensechte toepassingen, ondersteund met concrete en actuele bedrijfsbezoeken. Het geheel is samengebracht in een bruikbaar pakket dat in het lopende onderwijsprogramma van vo en ho past. Bovendien zijn wo-studenten betrokken bij het geven van de lessen, hetgeen dit project een fraaie meerwaarde kan geven. Een aantal aspecten dient nog verheldering. Zo is niet duidelijk of een duurzame deelname vanuit het beroepenveld is gegarandeerd bij opschaling van het project. En zijn de studenten wel voldoende didactisch geschoold om de lessen te kunnen geven? Er zijn dus nog wat “open eindjes” waarover we op Lowlands graag meer horen.

De publieksprijs (een reis-cheque van €2500,=) ging naar het Wiskundetoernooi van de Radboud Universiteit Nijmegen. De jury schreef:

Het Nijmeegse wiskundetoernooi maakt grote groepen scholieren enthousiast over wiskunde. De jury vindt het slim dat de leerlingen op de universiteit worden ontvangen en zo een goede eerste indruk krijgen van de academische wereld. Ook zijn we blij dat het toernooi niet alleen op de slimste jongens van de klas is gericht. De grootse opzet met multimedia en het herontwerp dat is doorgevoerd, is zeker vernieuwend. We hopen dat het Wiskundetoernooi nog veel jaren zal blijven bestaan en nomineren het voor de SIGMA-prijs.

Alle medewerkers van Diswis en het Wiskundetoernooi: nogmaals hartelijk gefelicteerd!