Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Boeken


In Algemeen,Leestip, door Jeanine

Er zijn veel leuke boeken over wiskunde verschenen voor een breed publiek, zowel informatieve boeken als romans. Zo langzamerhand hebben we op onze site een aardige verzameling boekentips voor Nederlandstalige lezers opgebouwd. Om al die boeken op een overzichtelijk manier op een rijtje te zetten, hebben we een bibliotheek op LibraryThing gemaakt! Alle Nederlandstalige boeken over wiskunde die we besproken hebben (of boeken die ook in het Nederlands vertaald zijn), zowel fictie als non-fictie, kun je in die bibliotheek terugvinden, met links naar de betreffende besprekingen of andere stukjes die met het boek te maken hebben.

Er is al een heel goede website over wiskunde in Engelstalige fictie: Mathematical Fiction van Alex Kasman.

Deze links zijn voortaan ook te vinden door in de rechterbalk door te klikken naar Boeken en onze bibliotheek zal natuurlijk steeds bijgewerkt worden als we weer een leuk boek over wiskunde gelezen hebben. Veel plezier ermee!

9 reacties op “Boeken”

 1. Rinse Poortinga:

  De beperking tot Nederlandstalige boeken dient natuurlijk onmiddelijk opgeheven te worden.

  Ik heb pas 'GAMMA, exploring Eulers constant' van Julian Havil gelezen. Dit is een prachtig boek voor een breed [maar wel wiskundig geschoold] publiek. Besteld bij een bekende internetboekhandel heb je het binnen een paar dagen in huis voor minder dan 25 euro. Niet alleen gamma, maar ook bijv. de Riemann hypothese en nog veel meer wordt uitvoerig behandeld.

 2. Oase:

  De laatste stelling van fermat is een fijn boek. Als je het verhaal van het bewijs van de stelling echter in slechts 45 minuten wilt horen dan raad ik je de documentaire aan. Online te bekijken op http://video.google.nl/videosearch?q=+Fermat%27s+Last+Theorem#

 3. Ionica:

  De beperking tot Nederlandstalige boeken dient natuurlijk onmiddellijk opgeheven te worden.
  We hebben heel bewust alleen Nederlandstalige boeken gekozen, omdat er voor Engelstalige boeken over wiskunde al genoeg informatie op internet te vinden is. Wij willen juist lezers die geen Engels kunnen of willen lezen een lijst leestips geven.

 4. bertil:

  Dit wiskundige boek wil ik nog heeel graag lezen:
  http://www.languagehat.com/archives/002933.php

 5. Rinse Poortinga:

  Wij willen juist lezers die geen Engels kunnen of willen lezen een lijst leestips geven.

  Voor deze lezers zijn er natuurlijk ook nog Duitse of Franse boeken ...

 6. Arnold:

  Hallo, ik heb overmorgen een wiskunde-examen, en ik ben wanhopig op zoek naar een methode om deze oefening op te lossen. Kunnen jullie mij uit de nood helpen?:

  1)
  Lim(x->inf) (1+x²)^(1/x) = 1
  Welke tussenstappen worden er gebruikt?
  Moet men herwerken naar LN?

 7. Rinse Poortinga:

  Arnold, als je de regel van l' Hôpital mag gebruiken is het eenvoudig. Neem inderdaad de ln:

  \(\)

  Dus de oorspronkelijke limiet is gelijk aan 1.

 8. Rudolf Jan:

  Twee boeken die niet mogen ontbreken:

  Gödel, Escher, Bach van Douglas Hofstädter. Niet oorspronkelijk Nederlands, maar wel in het Nederlands vertaald. Geen makkelijk boek, maar het staat vol met wiskunde humor en uitleg. Hofstädter heeft een voorkeur om de randjes op te zoeken waar de wiskunde geen antwoorden geeft.

  Een ander leuk boek is de Telduivel, geschreven door Hans Magnus Enzensberger. Wel oorspronkelijk Nederlands. Dit boek legt getaltheorie op ene voor kinderen en volwassenen leuke en begrijpelijke manier uit. Ook bruikbaar als voorleesboek.

 9. Yuri Hof:

  Echt heel leuk die bieb die jullie hebben opgezet, heel erg handig om nog een paar boeken die ik niet had tegen te komen.
  Ik had ook een tijdje terug in Inkt een recensie voor een wiskundig boek gezien, jullie hebben die er ook in staan, maar het is wel grappig dat een boekenglossy er ook aandacht aan besteedde.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.