Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam



  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Survival guide for scientists


In Leestip, door Ionica

Soms is het jammer dat onze boekenrubriek Leestip heet, want niet elk boek dat we hier bespreken is een aanrader. Bij Survival guide for scientists van Ad Lagendijk ergerde ik me al aan het voorwoord. Daar zegt Lagendijk:

Lessons given by non-active researchers are hardly ever useful, but invariably a waste of time.

Het duurde even voor ik begreep dat hij het hier specifiek over communicatiecursussen heeft. Ik kreeg in elk geval het gevoel dat Lagendijk weinig waardering heeft voor mensen buiten (natuurwetenschappelijk) onderzoek. Luttele bladzijden later werd deze eerste indruk bevestigd:

If your intention is to make life easy on yourself you should quit physics (or for that matter any other natural science; law school might be more appropriate).

``Wat is dit voor boek?", hoor ik jullie vragen (met uitzondering van onze lezers die net zo denken als Lagendijk en inmiddels naar de winkel zijn gerend om dit boek onmiddellijk aan te schaffen). Ad Lagendijk is een vooraanstaande natuurkundige die zijn ervaring over communicatie van wetenschap wil doorgeven aan de nieuwe generatie. Zijn boek bestaat uit drie delen: Writing, Presentation en Email. Elk hoofdstuk bestaat uit kleinere subhoofdstukken, bestaande uit kleinere subsubhoofdstukken, bestaande uit zeer korte paragrafen. Alles is keurig genummerd, sectie 4.A.3 Subheadings gebiedt: ``Use as many subheadings as possible". Lagendijk houdt zichzelf keurig aan dit gebod. Er is trouwens ook nog een subsectie 4.A.3.A. Hidden subheadings. Frits van Oostrom schijnt bij de presentatie van Survival guide for scientists iets gezegd te hebben als: “Vergeleken bij de geboden van Lagendijk, zijn de Stenen Tafelen uit de Bijbel een onderhandelingsstuk.” Ik ben benieuwd of promovendi onderling al verwijzen naar Lagendijk 3.D.2.C.2, zoals er ook verwezen wordt naar Exodus 20:1-17.

Voor ik iets positiefs zeg (ik ben immers geneigd om van alles de dingen te zoeken die me juist wel bevallen) over dit boek, nog een tip waar ik alleen maar om kan lachen:

2.C.1. Colleagues

If you receive an unclear, cluttered email from somebody who, you expect, will send you more email messages in the future, point out to him that you did not like his email. You could refer him to this Email Guide, possibly with explicit references to the numbers of items he violated.

Op sombere dagen vrolijk ik mezelf op door me voor te stellen hoe onze wetenschappelijk directeur zou reageren op zo'n email.

Toch staat er een aantal handige tips in dit boek, die je zelden ergens anders leest. Bijvoorbeeld hoe je slim omgaat met correcties door verschillende co-auteurs (nooit naar iedereen de eerste versie sturen) of hoe je een referee rapport schrijft.

Kortom: ik zou het boek niet kopen, maar als je het ergens ziet liggen (bijvoorbeeld omdat een natuurkundige waarmee je samenwoont het heeft aangeschaft), dan is het interessant genoeg om eens door te bladeren. Er is voor de liefhebbers ook een bijbehorende Survival Blog for Scientists.

3 reacties op “Survival guide for scientists”

  1. suzan:

    Ik heb het boek gekocht en vind het erg handig! Vooral de presentation guide is zinnig, ook al staan er veel open deuren in. En inderdaad, hoe om te gaan met co-auteurs (als je binnen een week nog geen reactie hebt van een co-auteur, schrap zijn/haar naam van het paper... ahum). Alleen de e-mail guide vond ik niet zo boeiend.

  2. Ad Lagendijk:

    Ik heb op mijn site naar uw post en uw reactie(s) gelinkt.

  3. ideal poker:

    De eerste quotes in deze post doen me denken aan mijn natuurkunde docent. Verder lijkt het me een interessant boek. Zal het van de week is opzoeken in de bibliotheek.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.