Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Transseksueel


In Grapjes,Kunst,Leestip, door Jeanine

En weer een leuk gedicht uit de bundel Wis- & natuurlyriek van Marjolein Kool en Drs. P.! Dit gedicht hangt trouwens al een tijdje als een mooie poster in mijn werkkamer.

Transseksueel

Toen ik in moeders armen lag
- ze voelde zich bijzonder rijk -
riep zij vol trots naar wie mij zag:
`Het is een echte kubus, kijk!'

Ik was een kubus, naar men zei,
met zijden, hoeken, waterpas,
maar ach, mijn ziel vertelde mij,
dat ik een piramide was.

Ik trok vanuit een diepe drang
steeds piramidekleren aan.
Ik vocht ertegen, jarenlang,
maar ging steeds piramider staan.

Mijn psychiater gaf het op.
Geen praatgroep wist een therapie.
Ik vond na jarenlang getob
mijn redding in de chirurgie.

In een luguber soort kliniek,
waar men van hoge prijzen houdt,
werd ik - de ingreep was uniek -
tot piramide omgebouwd.

Nu zit ik lekker in mijn vel
en mijn probleem is opgelost,
al heeft die hele grap me wel
vier ribben uit mijn lijf gekost.

Marjolein Kool

20 reacties op “Transseksueel”

 1. Thomas:

  Hij kwam ook voor in een van de Pythagorassen, vorig jaar.

  Ik vond hem wel leuk. :)

 2. Jeanine:

  @ Thomas: Ja, dat klopt; dat stukje had ik geschreven! :-)

 3. Martine:

  Creatief, vooral de clou! Ik ben al een tijdje op zoek naar deze bundel. Heb hem besteld via internet, toen bleek hij in herdruk te zijn en uiteindelijk is het door de boekhandel geannuleerd. Wie weet waar ik de bundel kan bestellen?

 4. Esther:

  Grappig, ik heb 'm ook aan de muur hangen in mijn nieuwe huis in Leiden, samen met nog drie andere gedichtjes van Marjolein Kool. Heb jij 'm ook van de NWD?

 5. Jeanine:

  @ Esther: Ja, van de NWD! Ik heb er maar eentje hoor, Ionica heeft er ook een en de twee andere hebben we als prijs weggegeven bij een prijsvraag.

 6. Iris:

  Past perfect op het liedje van "Que sera, sera"

 7. René:

  Even een opmerking van wat algemere aard.

  Ik vraag me toch af waarom op dit (overigens heerlijke) weblog steeds de kunst er weer aan de haren moet worden bijgesleept. Het lijkt wel alsof je als wiskundige iets te compenseren hebt: wiskunde als enige onderwerp is niet interessant genoeg, maar als we er nu de kunst bijhalen, en bovendien allerlei verbanden suggereren tussen wiskunde en kunst, dan is het opeens allemaal geweldig.

  Terwijl dat allemaal zo "beside the point" is. Bij het bewijzen van de veelvlakformule van Euler word ik niet geholpen door aan bovenstaand (excuus voor een) gedichtje te denken. En misschien laten sommige kunstenaars zich inspireren door wiskunde of de wetenschappen in het algemeen, maar dat komt toch vaak neer op een slechte of oppervlakkige interpretatie van technische resultaten, die in de ogen van een wiskundige alleen maar afbreuk doen aan de essentie van de zaak. Wat dat ook moge zijn.

  Zo las ik ooit dat Frans Oort het contrapunt in Bachs Hohe Messe vergeleek met de complexiteit van de algebraïsche meetkunde. Alsof je naar het "Gratias agimus tibi" luistert en ineens vol schiet omdat je herinnerd wordt aan die éne beslissende stap in het bewijs van Riemann-Roch. Het is natuurlijk interessantdoenerij, want om de schoonheid van de Hohe Messe te vergelijken met de schoonheid van "Love Today" van Mika, dat is een stuk banaler, zij het ook een stuk geloofwaardiger.

 8. Johan B.:

  Tja René, daar heb je natuurlijk wel gelijk. De zogenaamde verbanden die er tussen kunst en wiskunde zouden bestaan zijn vaak wat vergezocht. Behalve natuurlijk bij kunst waar het verband wel heel duidelijk is, zoals sommige werken van Escher. Ben je trouwens al afgestudeerd? :).

 9. Tom Koornwinder:

  @ René: Je snijdt een interessante kwestie aan. Zelf zie ik wiskunde als een menselijke activiteit, waardoor wiskunde ook allerlei interacties zal hebben met andere dingen die mensen doen, bijv. culturele uitingen. Dit versje van Marjolein Kool vind ik als wiskundige leuk, misschien vinden ook niet-wiskundigen het leuk, maar als middel om wiskunde te leren of wiskunde te propageren is het niet zo effectief; voor dat doel zou het er "met de haren bijgesleept zijn".

  Overigens, dodecaëders en icosaëders zijn mogelijk voor het eerst door de mens gerealiseerd in een niet-wiskundige context in Keltische heiligdommen, zie http://home.tiscali.nl/~mwduga90/Dodecahedron/. Op de China-tentoonstelling in Assen dit jaar viel ook een dodecaëder-dobbelsteen te bewonderen uit de Qin-dynastie (221-206 voor Christus).

  Wat betreft wiskunde en muziek, met name van Bach, is er in die muziek ontegenzeggelijk een onderliggende structuur die wiskundigen bij het beluisteren ervan aanspreekt, ook als je de muziek niet verder analyseert. Maar natuurlijk is er nog veel meer (aan emotionele waarden) in die muziek die het pas echt tot een feest maakt om die muziek te horen uitvoeren door mensen (en niet door een computer). Daarom zie ik bewust af van te grondig analyseren van de muziek omdat dat de emoties kan doodslaan.

 10. Arno van Asseldonk:

  Er bestaat wel degelijk een verband tussen wiskunde en kunst: het is voor veel mensen namelijk nog een hele kunst om wiskunde te begrijpen.

 11. Frans Oort:

  Reactie op 7:
  "...dat Frans Oort het contrapunt in Bachs Hohe Messe vergeleek met de complexiteit van de algebraïsche meetkunde." Beide onderwerpen gaan me zeer aan het hart. Maar ik heb ze nooit met elkaar vergeleken. Toch even kijken waar de klepel hangt René? Op mijn website vind je een paar artikelen die ik over "harmonie bij Bach" heb geschreven (en nooit over het contrapunt). Lees het en kom dan nog een keer interessant doen.

 12. HJ:

  Goed nieuws voor Martine en alle anderen die de bundel Wis- & natuurlyriek van Marjolein Kool en Drs. P. nog zoeken. Het lag voor euro 12.50 in de plaatselijke boekhandel (en het staat inderdaad ook bij bol punt com).

 13. Tim:

  Reactie op 11:
  "...Lees het en kom dan nog een keer interessant doen." Dit gaat mij zeer aan het hart. Een lezer hier, die gewoon afgeblazen wordt, omdat hij een verkeerd feit verkondigde, wat hij ook maar ergens gelezen had: "...Zo las ik ooit...". Dat is toch wel een essentieel deel van het citaat, nietwaar?

  En even over de spamtest: Denken jullie niet dat jullie die te moeilijk maken? Of een poll houden wie het kan oplossen.... Kan nog tegenvallen.

 14. Rinse Poortinga:

  @Tim.
  René roept het in reactie 7 natuurlijk over zichzelf af door Frans Oort daar te beschuldigen van 'interessantdoenerij'. Over muziek vallen wiskundig zeer interessante en zeker niet banale dingen te vertellen en dat is wat Frans Oort doet. In die zin slaat René in dit geval volledig de plank mis en het lijkt mij dat hij terecht 'afgeblazen' wordt.

 15. Eline:

  Volgens mij is het hele punt van Frans nu juist dat hij dat niet doet, Rinse. ;-)

 16. Tim:

  "Toch even kijken waar de klepel hangt?", "kom dan nog een keer interessant doen" Natuurlijk, Rene had het mis, maar toch. Deze reactie van Frans riekte mij iets te veel naar arrogantie, en daar houd ik niet zo van..

 17. Johan B.:

  Volgens mij zijn post 7 en post 11 door een en dezelfde persoon geschreven. Maar ik kan het mis hebben.

 18. Ionica:

  @Johan: Volgens mij heb je het mis. Post 11 komt echt van Frans Oort.

  @Tim: Ik vind de reactie van Oort zeker niet arrogant. Hij heeft groot gelijk dat hij zichzelf verdedigt als iemand hem onterecht beschuldigt van interessantdoenerij.

  Ik snapte überhaupt niet waarom René mopperde dat ``de kunst er weer aan de haren moet worden bijgesleept''. Dat is toch niet wat we doen? We plaatsen hier een leuk gedicht over wiskunde. Niets meer en niets minder. We halen er geen dingen bij en beginnen niet over verbanden tussen wiskunde en kunst (want van dat soort verhalen houden we zelf ook niet zo).

 19. Vincent:

  ....behalve natuurlijk in het onvolprezen Studium Generale!

 20. Arno van Asseldonk:

  @Ionica: Als je poëzie als dichtkunst definieert zou je een gedicht ook als een kunstvorm op kunnen vatten, dus dat maakt de opmerking van René misschien wat begrijpelijker.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.