Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De favoriete formules: winnaars!


In Algemeen, door Jeanine

We hebben inmiddels de winnaars bepaald van de prijsvraag waar we vroegen om jullie favoriete formule of algoritme. De winnaars van de cd De bètacanon in polyfonie zijn (*tromgeroffel*):

  • KP Hart, die ons schreef: Mijn favoriet is \(\), en voornamelijk om een van de manieren waarop Euler hem bewees: \(\) ontbinden in factoren; die ontbinding als ware het een polynoom weer uitvermenigvuldigen en het resultaat naast de machtreeks voor \(\) leggen. Daar staat de formule. Het mooie is ook nog dat het bewijs met een beetje functietheorie helemaal sluitend te maken is.
  • Sander Zwegers. Hij stuurde als eerste de formule \(\) in met als reden: Wat mij betreft is dit een zeer elegante formule, die vier fundamentele constantes \(\), \(\), \(\) en 1 combineert. Weinig formules zijn zo eenvoudig en toch zo fundamenteel. Bovendien verklapte hij zijn favoriete bewijs: het diagonaalargument van Cantor, dat bewijst dat er overaftelbaar veel reële getallen zijn.
  • Anneleen Van Geenhoven, die ook als favoriete formule \(\) heeft. Zij is de enige die de formule in deze schrijfwijze heeft ingestuurd. Haar eigen reden: De 5 belangrijkste wiskundige constanten (uit verschillende gebieden) komen erin voor: het neutraal element voor de optelling, het neutraal element voor de vermenigvuldiging, de \(\) van de complexe getallen, de \(\) uit de goniometrie, en de e van de exponentiële functie. Bovendien komen ook de 3 basisbewerkingen erin voor: optelling, vermenigvuldiging, en machtsverheffing. Hoeveel beter kan een formule nog zijn???

Gefeliciteerd! De cd komt naar jullie toe.