Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

McEliece cryptosysteem gekraakt en gerepareerd


In Nieuws, door Jeanine

Vandaag een echt wiskundig nieuwtje over cryptologie! Op nu.nl las ik dat Tanja Lange (TUe) het McEliece cryptosysteem gekraakt heeft, met een ietwat overdreven kop erboven ("TUE kraakt internetbeveiliging van de toekomst"). Lange heeft met Dan Bernstein en promovenda Christiane Peters een bestaande aanval op het systeem verbeterd, zodat het inderdaad binnen een week gekraakt kan worden met 200 processoren.

De public-key-cryptosystemen die in omloop zijn, zijn erop gebaseerd dat sommige dingen extreem moeilijk uit te rekenen zijn. Zo is het moeilijk om grote getallen te factoriseren, waarop het RSA-cryptosysteem gebaseerd is, en er zijn ook systemen die gebaseerd zijn op de moeilijkheid van het uitrekenen van zogenaamde discrete logaritmen. Zodra er echter ooit een quantumcomputer gebouwd wordt, zijn deze systemen niet meer veilig, want zo'n hypothetische quantumcomputer kan zowel snel factoriseren als discrete logaritmen uitrekenen.

Het McEliece cryptosysteem, dat ook een public-key-cryptosysteem is, is gebaseerd op een heel ander principe, zodat het een van de mogelijke kandidaten is om een opvolger van de huidige systemen te worden op het moment dat de quantumcomputer dichterbij lijkt te komen. Het systeem maakt gebruik van coderingstheorie: het gebruikt de zogenaamde Goppa-codes. Het algoritme vermomt een Goppa-code als een algemene lineaire code. Goppa-codes zijn makkelijk te decoderen, maar ze zijn heel moeilijk te onderscheiden van een algemene lineaire code. Dat is het moeilijke probleem waarop het McEliece-systeem gebaseerd is.

Bernstein heeft bovendien bepaalde parameters van het systeem aangepast, waardoor het nu beter bestand is tegen nieuwe aanvallen. Klik hier voor het artikel van Lange e.a..

3 reacties op “McEliece cryptosysteem gekraakt en gerepareerd”

 1. Hehe!:

  He he, eindelijk weer eens wat (wiskundig) inhoudelijks. Al die meta-artikelen over dingen die weer over wiskunde gaan -_-

 2. Relinde:

  En weet je wat de Belgische krant "De Standaard" ervan maakte? ”Nederlanders kraken internetbeveiliging van de toekomst” Ze waren even vergeten dat je in de huidige academische wereld er niet vanuit kan gaan dat iemand van een Nederlandse universiteit ook daadwerkelijk Nederlands is. (In dit geval geen van de drie.) Geeft wel aanleiding voor slechte grappen over domme Belgen...

 3. Anthony:

  Prachtig toch eigenlijk, hoe relatief het begrip tijd:

  This paper shows that the system with the originally
  proposed parameters can be broken in just 1400 days by a single
  2.4GHz Core 2 Quad CPU.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.