Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Prijsuitreiking Nederlandse Wiskunde Olympiade


In Nieuws,Onderwijs, door Jeanine

Vanmiddag zijn op de TU/e in Eindhoven de prijswinnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade bekendgemaakt! Voor de derde keer op rij heeft Wouter Berkelmans uit Amstelveen de eerste prijs (500 euro) in de wacht gesleept. Hij behaalde het maximale aantal punten. De tweede (400 euro) en derde prijs (300 euro) zijn gewonnen door Maarten Roelofsma uit Apeldoorn en Jelle van den Hooff uit Amstelveen. Opmerkelijk is dat een derdeklasser doorgedrongen is tot de prijswinnaars: Guus Berkelmans (de broer van Wouter) behaalde de tiende plaats.


Wouter Berkelmans

De eerste ronde werd in januari georganiseerd op ruim 200 middelbare scholen in het hele land. De beste 130 deelnemers werden uitgenodigd om mee te doen aan de tweede ronde, in september. Uiteindelijk deden 123 leerlingen mee en vandaag werd de ranglijst dus bekendgemaakt!

Dertig deelnemers van de tweede ronde zijn nu uitgenodigd om mee te doen aan een intensief trainingsprogramma voor de Internationale Wiskunde Olympiade in Duitsland van 13 tot 22 juli 2009. Uiteindelijk zullen hieruit zes leerlingen geselecteerd worden voor het team dat ons land daar vertegenwoordigt.

De top 10 van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2008 ziet er zo uit:
1. Wouter Berkelmans (17, Barlaeus Gymnasium, Amsterdam)
2. Maarten Roelofsma (17, Gymnasium Apeldoorn)
3. Jelle van den Hooff (17, Vossius Gymnasium, Amsterdam)
4. Raymond van Bommel (17, College Hageveld, Heemstede)
5. Harm Campmans (16, SG De Grundel, Hengelo)
5. Wadim Sharshov (17, Stedelijk Gymnasium Leiden)
7. Tim den Dulk (18, Montessori Lyceum Herman Jordan, Zeist)
8. Vlad Sandu Dragu (17, Fioretti College, Lisse)
9. Leendert Los (17, Gomarus College, Groningen)
10. Guus Berkelmans (14, Barlaeus Gymnasium, Amsterdam)

Van harte gefeliciteerd allemaal, en succes bij de training!

9 reacties op “Prijsuitreiking Nederlandse Wiskunde Olympiade”

 1. Proeme:

  iemand van 14 in de top10 is misschien opmerkelijk, maar als Wouter nu voor de 3e keer won wat hij de eerste keer ook nog maar 15...

  talentvolle familie dus

  gefeliciteerd prijswinnaars!

 2. suzan:

  waar zijn de meisjes? :)
  Ik zie wel iemand van mijn vroegere middelbare school ertussen staan: leuk!

 3. Thomas:

  In een Pythagoras uit schoolseizoen 2006/2007 staat er ook een artikel over Wouter Berkelmans. Blijkbaar zijn de ouders béta's die hun kinderen wekelijks een pittig wiskundig puzzeltje voorschotelden. Tja, dan is het ook niet zo gek dat broertje Guus ongeveer dezelfde capaciteiten heeft.

 4. Tim:

  Dit weekend de eerste training gehad, als nummer 64... Was wel leuk, en nog vrij leerzaam ook.. En LaTeX op een cd'tje gehad.. Ah well.

 5. N:

  Nummer 64?? Moeten dan niet de eerste dertig in training??? Hoe zijn die dertig gekozen, als het niet de eerste dertig zijn...

 6. Relinde:

  Het selectiesysteem voor de trainingen is volgens mij niet alleen gebaseerd op de stand van de tweede ronde, maar ook op de leeftijd/klas. Het idee is dat je dan niet alleen vijfdeklassers in je training krijgt die maar maximaal een jaar in het olympiade-circuit meedraaien, maar ook talentvolle derde en vierde klassers die na twee jaar trainen nog veel beter kunnen worden. (Indien iemand met meer olympiade-kennis hier aanvullingen op heeft, graag...)

  En hulde aan de prijswinnaars!

 7. Quintijn:

  Als reactie op Proeme: Wouter heeft zelfs al drie keer eerder meegedaan aan de tweede ronde; de eerste keer viel hij (als derdeklasser dus) wel in de prijzen (top 10) maar was hij niet de winnaar. Guus treedt nu als derdeklasser inderdaad in de voetsporen van zijn broer; toch blijft het even opmerkelijk, een derdeklasser die het zo goed doet tussen de bovenbouwleerlingen. (Iedereen krijgt dezelfde opgaven.)

  Als reactie op N: Relinde schetst een juist beeld. Aan de training dit jaar doen mee:
  - 10 leerlingen uit vwo 6 met 30 punten of meer;
  - 8 leerlingen uit vwo 5 met 24 punten of meer;
  - 8 leerlingen uit vwo 4 of lager met 18 punten of meer;
  - 2 deelnemers aan de Junior Wiskunde Olympiade uit vwo 4.
  (Zie ook het verslag op http://www.wiskundeolympiade.nl/opgaven/2e-ronde/2erres08.pdf)
  Met deze 28 leerlingen zijn we dit weekend op het eerste trainingsweekend geweest. We hebben daarbij getraind in twee groepen, groep 1 bestaande uit vierdeklassers en enkele nieuwe vijfdeklassers en groep 2 bestaande uit zesdeklassers en enkele meer ervaren vijfdeklassers.
  Op deze manier kunnen ook lagere klassers, die nog niet de absolute top 10 bereiken bij de tweede ronde, alvast veel leren bij de training. Het Nederlandse team kan hierdoor uit leerlingen bestaan met ten minste twee jaar trainingservaring. Hopelijk is het hiermee wat duidelijker waarom het voor ons nuttiger is om een vierdeklasser van plek 64 uit te nodigen, dan een zesdeklasser die 25ste is geworden (en het team van zes personen dit jaar hoogstwaarschijnlijk toch niet zal halen).

  Quintijn Puite
  teamleider wiskundeolympiade

 8. tim:

  @suzan: Dat vroegen wij ons eigelijk ook af, er waren er 2 bij de training, en volgens mij (correct me if I'm wrong) was er tot nu toe nog geen vrouwelijke gouden medaillewinnaar op de IMO.. Dus, de emancipatie blijft voorlopig nog even uit..

 9. MAM:

  Beste Tim en Suzan,
  Ik heb even een blik op de site
  van de IMO geworpen en hieruit
  blijkt dat het in het verleden
  meerdere malen is voorgekomen dat
  een vrouwelijke deelneemster een
  een gouden medaille wist te behalen;
  volgorde op basis van geleverde
  prestaties:

  1. Evgenia Malinnikova (3X GOUD, USSR)
  2. Ana Caraiani (2X GOUD, 1X ZILVER, Roemenië)
  3. Ju Gang Nam (2X GOUD, Korea)

  En nog vele anderen! (zie http://www.imo-official.org/hall.aspx?column=awards&order=desc&gender=show&block=1&nameform=western)

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.