Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundekring


In Onderwijs,Uitjes, door Jeanine

Vind je wiskunde op school leuk en heb je zin in een extra uitdaging? Heb je wel eens getwijfeld om naar een wiskundekamp te gaan, maar besloot je dat een hele week achter elkaar wiskunde doen wel een beetje veel is? Of ben je wel eens op wiskundekamp geweest en mis je de wiskunde die je daar doet de rest van het jaar?

Dan is de Wiskundekring misschien wel wat voor jou! De Wiskundekring (een initiatief van de VU en stichting Vierkant) komt eens in de twee weken bij elkaar op de VU in Amsterdam en is bedoeld voor jongeren tussen 13 en 16 jaar oud. De deelnemers van de Wiskundekring voeren korte wiskundige onderzoeken uit en lossen uitdagende puzzels op. Docenten van de VU geven workshops, waarin dieper wordt ingegaan op bepaalde onderwerpen. Allerlei verrassende aspecten van de wiskunde komen zo aan de orde!

De meeste deelnemers horen van de Wiskundekring via hun wiskundeleraar, maar je kunt je ook gewoon zelf aanmelden. Je kan een hele reeks meedoen, maar je kunt ook af en toe komen als je zin hebt. Elke twee weken is er een bijeenkomst op vrijdagmiddag van 16 tot 18 uur. De eerstvolgende bijeenkomst is morgen, en dan komt cryptografie aan de orde:

De cryptografie is het vakgebied waarmee berichten zo verpakt worden dat anderen ze niet kunnen lezen, maar de ontvanger wel. Hoe werkt dit? Hoe maak je nieuwe sleutels waarmee berichten gecodeerd kunnen worden? Hoeveel sleutels zijn er van gegeven lengte? De technieken die gebruikt worden komen vaak uit de getaltheorie. Deze middag zul je kennis maken met enige tips en trucs uit dit moderne gebied van de wiskunde.

Welke andere onderwerpen dit jaar aan de orde zullen komen is nog niet bekend, maar we hebben een veelbelovend boekje over het vierkleurenprobleem mogen bekijken als voorproefje, en het programma van vorig jaar doet vermoeden dat er dit jaar ook weer allerlei interessants te gebeuren staat! Klik hier voor alle informatie.