Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Poort naar de zee


In Kunst,Nieuws, door Jeanine

Enige tijd geleden kondigden we de prijsvraag van Ars et Mathesis aan: maak een anamorfose. Een anamorfose is een vervormde afbeelding die er slechts vanuit één punt gezien realistisch uitziet.

Nico Laan heeft de prijsvraag gewonnen met zijn heel mooie en knap gemaakte Poort naar de zee:

De jury schrijft: "Nico Laan heeft met zijn inzending de jury op een aantal punten verrast: De locatiekeuze voor zijn anamorfose en daarmee samenhangend de materiaalkeuze. De anamorfose is op het strand gemaakt. Nico tekent niet met kleur, maar met reliëf. Zijn lijnen zijn gevormd door een in het strand gegraven geul en vlak daarnaast een dijkje gevormd door het zojuist uit de geul vrijgekomen zand, en verder door het effect van licht en schaduw. Ook de schaal van de anamorfose is een verrassing. Nico gebruikt voor zijn "Poort naar de zee" ongeveer een half voetbalveld. Bij deze afmetingen is ook de benodigde ooghoogte niet van een menselijke maat. Nico gebruikt een birds-eye-view op 18,5 meter. Ook hoe hij de foto van de anamorfose maakte is een verrassing: Niet vanaf een duintop. Nee, zijn camera wordt opgelaten aan een vlieger en wordt in positie gehouden door een speciale ophangconstructie. Hij bereidde zijn object gedegen voor. Als een landmeter berekende hij de exacte plaats voor zijn lijnen. Het beoogde beeld en het gerealiseerde beeld is perfect. Een klein stipje op het strand blijkt in werkelijkheid een paard met koets. Hiermee wordt meteen duidelijk dat de omvang van de anamorfose bijzonder groot is. De gemaakte foto is “een plaatje”: De anamorfose harmonieert volstrekt met de omgeving van strand, zee en lucht."

De tweede prijs ging naar een groep van vier studenten van wiskundeopleiding van de HAN in Arnhem en de derde prijs is gewonnen door de Belgische student Matthew May. Helaas zijn hun inzendingen niet te vinden op de site van Ars et Mathesis.

9 reacties op “Poort naar de zee”

 1. Ionica:

  Wow, wat een geweldige foto! Ik had me bij anamorfose iets anders voorgesteld, maar dit is een meer dan terechte winnaar. Ik vind de kleuren en de compositie heel erg mooi, met links en rechts water. En staat er nou een hond in de branding? Hoeveel foto's zou Nico Laan gemaakt hebben om dit resultaat te krijgen?

 2. Jeanine:

  @ Ionica: nee, dat is dus dat paard met koets. Of de jury is misleid qua afmetingen. ;-)

 3. jan van rongen:

  Nico Laan maakt al meer dan tien jaar dit soort foto's. Eentje stond in 1998 op de voorkant van een blad voor vliegerfanaten: een kubus op het strand van Ameland getekend.

  Deze is wel heel bijzonder mooi. Benieuwd hoeveel vlieger vrienden hebben mee geholpen te graven.

 4. N:

  Geweldige foto! Een terechte winnaar volgens mij :)

 5. Eline:

  Ik vind het ook wel jammer dat de foto waardoor je kunt zien hoe vertekent de tekening in feite is er niet bij staat op de website.

 6. han:

  het is een hele mooie foto, gefeliciteerd!
  @Ionica:
  heb je het jury rapport wel gelezen? Daarin staat duidelijk dat het hier niet om een hond gaat! Ik heb het net zorgvuldig gelezen. Vooral deze techniek spreekt mij aan:

  "Zijn lijnen zijn gevormd door een in het strand gegraven geul en vlak daarnaast een dijkje gevormd door het zojuist uit de geul vrijgekomen zand."

  Handig en slim! Op die manier heb je geen vrachtwagen nodig om dat zand af te voeren! Hoe diep was de geul eigenlijk? Aan de afmetingen van het paard te zien zou dat toch nog wel een meter of zo kunnen zijn.

 7. Hans Kuiper:

  Ik zal ervoor zorgen dat de winnaars van de 2de en 3de prijs ook op de ars et mathesis site komen. Na Sinterklaas heb ik hiervoor tijd.

 8. Hans Kuiper:

  Er staat nu op de Ars et Mathesis-site aanvullende info over Nico Laan en zijn winnende inzending. En ook foto's van het werk van de winnaars van de 2de en 3de prijs.
  http://www.arsetmathesis.nl

 9. HJ:

  Ik ben erg onder de indruk van nummer drie. Een portret dat uit de grond lijkt omhoog te steken. Mooie dieptewerking. Mag ik nog even muggenziften? Stond er niet in de officiele regels dat op de foto de kunstenaar zelf te zien moest zijn? Waarschijnlijk in de koets achter het paard?

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.