Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Nieuw tehuis voor verzameling rekenlinialen


In Geschiedenis,Nieuws,Uitjes, door Jeanine

Vandaag in Spits (pagina 6): een artikeltje over IJzebrand Schuitema, een 79-jarige ingenieur, die meer dan 25 jaar lang rekenlinialen verzameld heeft. Zijn indrukwekkende collectie bestaat uit meer dan 2700 objecten. Schuitema schreef in de loop der tijd ook verschillende boeken over rekenlinialen.

Vandaag draagt Schuitema zijn collectie over aan het Arithmeum in Bonn, een museum over rekenen, vroeger en nu. Op dit moment is er een tentoonstelling van oude mechanische rekenmachines te zien, en er zijn ook historische rekenboeken. Verder legt het museum een verband tussen kunst en wetenschap en organiseert het concerten.

Als dank en uit waardering krijgt IJzebrand Schuitema vandaag de Wolfgang-Paul-Medaille van de Universiteit Bonn.

(Met dank aan Tom voor de tip.)

2 reacties op “Nieuw tehuis voor verzameling rekenlinialen”

 1. Martine:

  Jammer dat geen van de Nederlandse musea die hij aangeschreven heeft de collectie wilde hebben. Dat wordt in de kerstvakantie een dagje naar Bonn...

  Bij ons op school hangt trouwens ook een oude rekenliniaal, van ca. 1,5m lang. Wanneer leerlingen vragen hoe het werkt moet ik ze helaas het antwoord schuldig blijven. Daar moet ik toch maar eens iets over lezen. Bijvoorbeeld op http://www.rekenlinialen.org

 2. Martijn:

  Vandaag ben ik in het Arithmeum geweest; het was erg interessant. Niet alleen zijn er veel verschillende rekenapparaten te zien, en wordt de globale werking uitgelegd; het is ook mogelijk om zelf met een aantal apparaten te experimenteren.

  De bezoeker wordt stapsgewijs langs de ontwikkeling van verschillende types rekenapparaten gevoerd, van abacus tot microchip. Het meest interessante gedeelte is zonder twijfel dat van grofweg 1850 tot 1940. In deze periode zijn een aantal uitgebreide machines gebouwd met een vrij complexe werking, maar was alles nog mechanisch.

  Voor wie in of bij Bonn komt is het Arithmeum zeker een aanrader.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.