Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Betegelingen


In Kunst,Trivia, door Jeanine

Op deze site staan een heleboel mooie toepassingen van wiskundig verantwoorde betegelingen. Zo zien we de hagedissen van Escher op een motorkap.

En ook de beroemde Penrose-betegelingen blijken volop te vinden in de echte wereld, zoals hier op straat in Helsinki.

Of op een bank in Amsterdam!

(Weet iemand trouwens waar die bank precies staat? En waarom heeft niemand een foto van zichzelf op deze bank ingestuurd voor onze prijsvraag?)

13 reacties op “Betegelingen”

 1. George Rolf:

  a) Nieuwmarkt in Amsterdam. Het gebouw op de achtergrond is het Joods Historisch Museum. De bank staat dan op de kop van de Kloveniersburgwal.

  b1) Huizen zijn er te duur voor mensen die deze blog lezen.

  b2) Ik ben er een eeuwigheid niet geweest.

 2. Freek:

  Dat is niet het JHM, maar de Waag. En ik woon wel in de buurt van de Nieuwmarkt, ondanks de huizenprijzen in onze buurt. (De moeder van Henk woont zelfs óp de Nieuwmarkt, in de Flesseman.)

 3. George Rolf:

  Freek, je hebt gelijk. Het JHM zat tot 1987 in de Waag, en is toen verhuisd naar zijn huidige locatie, aan het Jonas Daniël Meijerplein.

 4. Eline:

  Zo George, jij bent er echt lang niet geweest! ;-)

 5. Hans Wisbrun:

  En als je nog veel verder in de historie van De Waag duikt (1632): hier zat het Anatomisch Theater, waar mensen (vaak opgehangen criminelen) ter lering en vermaak werden opengesneden en ontleed. Rembrandt vereeuwigde een zo'n gebeurtenis (16 januari 1632) op zijn beroemde schilderij "Anatomische les van dr Tulp".

  een ex-buurtbewoner

 6. Michel:

  Ah, ik zie nu pas dat er al op dit bericht is gereageerd (ik zie in mijn feedreader nl. niet de reacties staan). Ik ken Amsterdam niet, maar voelde mij uitgedaagd :)

  Via Google afbeeldingen (beetje handig zoeken en dan de resultaten supersnel bekijken met Cooliris) ontdekte ik al snel dat dit (inderdaad) De Waag is. Adres van De Waag is Nieuwmarkt. Naar Google Earth. En dan wordt het een ontzettend leuke opgave over aanzichten :)

  Zie: http://fcc.fe.hu.nl/~michel.vanast/bank2.jpg
  De rode pijlen geven aan vanaf welke kant de foto genomen kan zijn. Met de gele stippellijn vind je volgens mij de bank.

  Klopt dat Freek?

 7. Freek:

  @Michel:
  Ik denk dat je ooit gelijk had dat die bank zo stond, en wellicht dat de foto in Google Earth die situatie nog toont, maar momenteel staat die bank niet meer zo. Hij staat nu namelijk dwars. Zie http://www.panoramio.com/photo/12277837. Als je nu op de bank zit heb je de Waag aan je linkerhand en de Kloveniersburgwal aan je rechterhand.

 8. Ionica:

  Ha, dan ben ik er laatst (zoals ik al vreesde) pal langs gelopen. Ik heb zelfs nog even naar de lichtblauwe bank staan kijken...

 9. Michel:

  @Freek:
  Ja, inderdaad! Da's goed te zien op die foto op Panoramio. Je ziet op de Google Maps afbeelding ernaast ook dat 't daar inderdaad nog anders staat... Die lichtblauwe bank is kennelijk ook verplaatst.

 10. Claire:

  Wow! Ik wil ook wel zo'n auto! Iemand een idee of je dit soort stickers daadwerkelijk ergens kunt bestellen?

 11. Bernard:

  Ook in de Natuur zijn fractals te vinden: http://www.oddee.com/item_96529.aspx

 12. Christian:

  Is dat niet Javier Lopez op die bank? :D

 13. เบอร์ดี:

  เบอร์ดี

  Wiskundemeisjes » Blog Archive » Betegelingen

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.