Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskundemeisjes in de Volkskrant


In Algemeen,Column, door Jeanine

Zoals enkele oplettende Volkskrant-lezers al opmerkten in off-topic commentaar en enthousiaste e-mails: de wiskundemeisjes schrijven vanaf vandaag elke twee weken een column in de bijlage Kennis van de Volkskrant! Vandaag bijt Ionica het spits af, met een column over een hoes van Coldplay.

En we mogen vast wel vast verklappen dat de columns, met een kleine vertraging, ook op deze site gepubliceerd zullen worden!

8 reacties op “Wiskundemeisjes in de Volkskrant”

 1. Relinde:

  Jippie! Wat gaaf zeg, een wiskundecolumn in de krant! Veel succes!

 2. fred schalekamp:

  Goed gedaan. Echter het plaatje staat ondersteboven en in diverse tabellen geldt X=11101 ipv 10111 en 9=11000 ipv 00011.
  Maar niet getreurd, het gaat om de ontdekking/ontcijfering.

 3. Jeroen van den Brink:

  Het plaatje in de Volkskrant is inderdaad verkeerd om afgedrukt, maar dat doet niet terzake. Wel gaat het (als we Wikipedia mogen geloven) niet om de Baudot-code (CCITT-1), maar om de Murray-code (CCITT-2).

  Inderdaad zijn & en 9 verwisseld als je de Coldplay-versie (de door Coldplay gebruikte tabel staat in het boekje van de CD afgedrukt) vergelijkt met de Wikipedia-versie, maar zowel Baudot- als Murray-code hebben afwijkende varianten, die o.a. te maken hebben met nationaliteit. Letters en cijfers zouden echter onveranderlijk zijn (alweer, volgens Wikipedia).

  Een ander foutje (bij Coldplay) is het ontbreken van de omschakelcode van cijfers naar letters: volgens de Murray-code hoef je niet voor elke niet-letter een shift-achtige code te plaatsen, maar bestaan er twee shift-achtige codes: een om om te schakelen naar letters en een om om te schakelen naar niet-letters. In dat geval zou de tekenreeks X&Y door 5 codes moeten worden weergegeven: X - schakel naar niet-letters - & - schakel naar letters - Y.

 4. Jolanda Tinge:

  Geweldig, alleen al door het plaatje ondersteboven te plaatsen (bewust of per abuis) heeft er toe gebracht dat ik deze reactie schrijf! Ik kan haast niet wachten tot het volgende column. Ga zo door!

 5. han:

  heel goed gedaan wiskundemeisjes,
  wel viel het mij op dat het plaatje verkeerd om is afgedrukt in de krant.

 6. TafelDertien:

  Gefeliciteerd, het publiek wordt maar groter en groter! Ook een van mijn favoriete Nederlandse verhalenvertellers/zangers zag overigens jullie column: http://www.mondoleone.nl/blogs/312009.asp

 7. jan van rongen:

  Het zijn dus telexcodes. Het verschil tussen Baudot (ITA#1) en Murray (ITA#2) was ongeveer hetzefde als tussen een AZERTY en een QWERTY toetsenbord. In Murray wordt qwertyuiop na de shift 1234567890. Al vanaf de 30-er jaren is Murray de standaard, maar we noemden het vaak toch nog Baudot. Het meest gebruikte apparaat was de Teletype van Bell Systems. Een electromechanisch apparaat, waarmee je het telegram eerst op een ponsband zet en dan weer afdraait en daarmee verzendt. In de zestiger jaren kwamen er ASCII varianten van de Teletype (de ASR33) waar ik nog mee gewerkt heb. Het was zwaar werk. Na een dag programmeren zaten de blaren op je vingers.

  Ook de eerste versie van UNIX is op de ASR33 ingetypt. De naam leeft voort in /dev/tty.

 8. Marije:

  Ik kwam net jullie column tegen in de krant; leuk! Gefeliciteerd!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.