Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Vernissage in Sint Niklaas


In Kunst,Nieuws,Uitjes, door Ionica

Toen de wiskundemeisjes vorig jaar in Kortrijk waren, vertelde gastheer Luc Gheysens ons over Peter Raedschelders. Het verbaasde hem namelijk dat deze Vlaamse kunstenaar nog niet enorm beroemd was. Luc maakte ons erg benieuwd naar de Escherachtige werken van Raedschelders en we zochten snel zijn homepage op. Hier zie je een van de daar te vinden handgetekende platen.


vijfhoek vissen

Er is goed nieuws voor onze lezers uit het Zuiden, want Raedschelders presenteert vanaf vrijdag in Sint Niklaas zijn eerste solotentoonstelling van Wiskundige prenten en Wit-zwart schilderijen. Alle wiskundeliefhebbers zijn welkom bij de vernissage van deze tentoonstelling op vrijdag 23 januari om 20 uur. De lokatie is: UNIZO, Knaptandstraat 204, Sint Niklaas, België.

Meer werk van Raedschelders is te vinden op zijn homepage of blog. De tentoonstelling is tot 4 maart te zien in UNIZO tijdens kantooruren (maandag tot en met vrijdag, van 8.15 uur tot 16.45 uur ).

4 reacties op “Vernissage in Sint Niklaas”

 1. Ivo:

  Jammer dat er geen enkele orginele gedachte bij zit...het zijn allemaal variaties op Escher, waarbij de vlakverdelingen die gebruikt zijn volgens mij zelfs letterlijke kopieen zijn.

  Wat mij betreft een leuke tribute aan Escher, maar kunst wil ik het zeker niet noemen.

 2. Peter Raedschelders:

  Beste Ivo,

  Als u het maken van vlakverdelingen met figuren beschouwd als het niet hebben van originele gedachten dan heeft u gelijk…

  Toch zou ik u graag uitnodigen op de tentoonstelling zodat u mijn prenten wat nauwkeuriger kan bekijken. Ik heb steeds getracht om vooral Escher niet te kopiëren en ik denk dat ik er in 95% van mijn prenten in geslaagd ben. Ik maak liever geen prent dan een idee van Escher klakkeloos over te nemen.

  Zover ik weet heeft Escher geen prenten met:
  Een stad die dezelfde structuur heeft als een Fles van Klein.
  Een structuur waarvan de bodem , het dak als ook de muren behoren tot hetzelfde vlak
  Een gedwongen vlakverdeling
  Vlakverdeling met cirkelinversie
  Vlakverdeling met de eigenschappen van een Grieks vierkant
  Een vlakverdeling met fractal-eigenschappen (o.a Sierpinsky-driehoek)
  Etc etc

  Ik ben bevriend met enkele Escher-experten en die mensen hebben me nooit attent gemaakt op het feit dat Escher deze kenmerken ook verwerkt had in een prent.

  Diverse van mijn prenten werden gebruikt door Prof. B. Mandelbrot (Yale-University). Als hij Escher-prenten had kunnen gebruiken , dan had hij dat zeker gedaan.

  Mijn Escher-bibliotheek is zeer uitgebreid maar mogelijk heeft u kennis van onbekend Escher-werk. Indien dit zo is, dan ben ik zeer benieuwd naar de overeenkomsten met mijn werk.

  Als u me een berichtje stuur hou ik u graag op de hoogte van komende tentoonstellingen en/of lezingen.

  Vriendelijke groeten

  Peter Raedschelders
  peter.raedschelders@scarlet.be

 3. Ed:

  Oh, ik ben blij dat ik de wiskundemeisjes website weer eens bezocht heb. Ik ben altijd al erg geïntrigeerd geweest door vlakverdelingen (Je kent dat wel; je begint met hokjes inkleuren in je wiskundeschrift op school).

  Deze werken doen natuurlijk onmiddellijk aan Escher denken, maar inderdaad; ze hebben iets unieks.

 4. marieke:

  Heb de vlakverdelingen van Raedschelders eens bekeken - inderdaad geen copies van Escher. Ivo moet dit zeker eens verder bekijken en eens langs gaan bij Raedschelders

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.