Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wat wil de vrouw?


In Column, door Ionica

Toen mijn vriend en ik elkaar net kenden, ging ik zonder hem op vakantie. Bij terugkomst stond hij op Schiphol met een bos bloemen. ``Stom van hem”, zei een vriendin van me: “Nu moet hij je voortaan altijd komen ophalen, omdat je anders gaat mopperen dat hij in het begin van jullie relatie nog wel romantisch was.” Ik dacht hier aan toen ik een onderzoek tegenkwam over het geven van geschenken in het begin van een relatie.

bloem-voor-een-meisje

Het gebruikte model komt uit de biologie, vandaar de wat dierlijke termen. Een mannetje geeft een vrouwtje een geschenk. Zij bepaalt na het bekijken van het geschenk of ze met het mannetje wil paren. De onderzoekers nemen aan dat een man met elk vrouwtje wil paren, maar dat hij alleen bij een vrouw blijft als hij haar echt leuk vindt. Een vrouw wil alleen paren met een man die ze aantrekkelijk vindt en waarvan ze daarnaast denkt dat de kans groot is dat hij bij haar blijft. Zij gebruikt het geschenk van de man om in te schatten of hij haar echt leuk vindt. De hamvraag is: wat voor geschenk moet je als man kopen?

Een logische strategie lijkt om vrouwen die je leuk vindt een mooi en kostbaar geschenk te geven. Onaantrekkelijke vrouwen krijgen een goedkoop geschenk, want je weet maar nooit. Of zoals een vriend van me altijd zegt: ``Je kunt het altijd proberen met een fles goedkope witte wijn.” Er is één probleem met deze strategie: aantrekkelijke vrouwen die jou niet zien zitten, nemen wel jouw geschenk aan, maar laten je daarna staan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wiskundige Peter Sozou kwam op het idee om dit probleem aan een rigoreuze wiskundige analyse te onderwerpen toen hij in de krant las dat een man al maanden de huur betaalde voor de vrouw op wie hij verliefd was. Achter zijn rug had zij al die tijd een ander. Ze hield de aanbidder alleen aan het lijntje voor zijn waardevolle geschenken.

Sozou bepaalde met speltheorie de beste strategie voor de man. Na nog wat extra aannames en een hele reeks berekeningen kwam hij met een schitterende oplossing: geef aantrekkelijke vrouwen kostbare, maar waardeloze geschenken. Dat zijn geschenken die de man veel tijd, geld of moeite kosten, maar de vrouw geen direct voordeel opleveren. Denk aan diners in sterrenrestaurants voor fotomodellen of –in de dierenwereld- aan nutteloze bolletjes katoen voor vrouwtjesvliegen. Vrouwen die de man niet zien zitten, zullen zo’n geschenk beleefd weigeren. Maar vrouwtjes die het mannetje zelf leuk vinden, zien aan het geschenk dat het mannetje hen echt ziet zitten. Bij vliegen is het principe getest en mannetjes die met een bolletje katoen kwamen, hadden inderdaad net zoveel succes bij de vrouwtjes als mannen die een lekker hapje meebrachten.

Natuurlijk valt er wat af te dingen op het model en de gemaakte aannames, maar ik geloof dat er in de oplossing een kern van waarheid zit. Als je het zo bekijkt, dan was het dus heel slim van mijn vriend om speciaal naar Schiphol te komen met een mooie bos bloemen. Zo zien meisjes hun kostbare, maar waardeloze geschenken namelijk graag.

7 reacties op “Wat wil de vrouw?”

 1. Jos:

  Ik ken het artikel van Sozou niet, maar ik neem
  graag aan dat hj een model kan verzinnen en de
  oplossing uitrekenen. Maar empirisch bewijs vinden,
  zoals in het samenspel tussen theorie en praktijk
  in de natuurkunde, dat is andere koek. Wie wil
  medicijnen gebruiken die alleen op vliegen getest zijn?

  Een grappig probleem, met een oplossing. Het past
  prima tussen allerlei andere onderzoekjes waar
  de krant vol mee staat.

 2. Martine:

  Hier ging ook de lezing bij Lowlands over toch? Bij een van mijn favoriete series 'How I met your mother' kwam dit laatst ook in een aflevering naar voren. Dat zal in Nederland binnenkort ook wel uitgezonden worden..

  Ligt het aan mij: of worden onderstaande 'ter voorkoming van spam'-vragen steeds moeilijker?

 3. P:

  Grappig onderzoek. Leuk voorbeeld van hoe je wiskunde nutteloos kunt gebruiken :P

  die vragen steeds moeilijker? zo moeilijk is 6+9 niet

 4. Ed:

  Het moeilijke met dingen zoals bijvoorbeeld speltheorie is natuurlijk dat mensen lang niet zo rationeel zijn als we zelf hope. (Of hopen we dat niet?) Vandaar dat in economische boeken ook het "rationele keuze" verhaal steeds meer op de schop gaat. Wat ons natuurlijk niet in de weg staat te gaan analyseren wat mensen dan wél doen, iets dat wellicht ook een heel duidelijke logica heeft. (Dan kom je met extra invloeden zoals 'beperkte informatie', je kent dat wel.)

  Wel een mooie conclusie van die waardevolle waardeloze geschenken, overigens, best slim eigenlijk en ik heb ergens het idee dat veel mensen het intuïtief al zo spelen. En nog even verder te gaan met wat niet zo wiskundige referenties: Hét bekendste werk over "geven" is wellicht wel "The Gift" (Essai sur le don.) van Marcel Mauss, best interessant hoewel het daar naar ik meen wel minder gaat om de vorm van de gift.

 5. Reijer:

  Toch had Han het nog niet helemaal begrepen. Hij moet je natuurlijk wel de kans geven om het "dure maar nutteloze" geschenk te weigeren. Dat zit er niet echt in als je onaangekondigd met een bos bloemen op het vliegveld staat. Gelukkig maar dat je hem ook echt leuk vond. ;)

 6. Jan Paul:

  Het is in sommige langdurige relaties nog veel erger. Als de man dan met een bos bloemen aan komt zetten denkt de vrouw dat hij iets goed te maken heeft... (schrijf ik niet uit eigen ervaring).

 7. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Wisebit over wiskunde en liefde:

  [...] de trouwe lezers: het filmpje is inderdaad gebaseerd op deze column. Stijn Belle suggereerde daarna dat een tattoo het ultieme cadeau was. « Dutch [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.