Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wiskunde in perspectief


In Leestip,Nieuws,Onderwijs, door Jeanine

Voor veel scholieren en soms zelfs voor studenten wiskunde is het niet zo duidelijk wat je nou precies allemaal kan worden later, na een studie wiskunde. Veel mensen denken dat je als wiskundige altijd onderzoeker wordt, of leraar. Om scholieren die voor hun studiekeuze staan een realistischer beeld te geven van het toekomstperspectief van wiskundigen heeft Charlotte Vlek, de nationale PR-medewerker wiskunde, een mooie site opgezet: wiskunde in perspectief.

Op de site vind je een heleboel interviews met wiskundigen die vertellen over hun werk, hoe ze daarin wiskunde gebruiken en hoe ze hun studie ervaren hebben. Het leukste vind ik dat Charlotte Jan Terlouw, schrijver van boeken als Koning van Katoren en De kloof, geïnterviewd heeft! Neem vooral zelf eens een kijkje.

De site en een bijbehorende poster, die je via de website kunt bestellen, zullen gepresenteerd worden op de Nationale Wiskunde Dagen, vandaag en morgen in Noordwijkerhout.

9 reacties op “Wiskunde in perspectief”

 1. Jan van de Craats:

  Fantastisch site. Complimenten voor Charlotte en voor jullie dat je deze link plaatst. Ik heb al een paar interviews gelezen, waaronder die van Jan Terlouw. Zeer inspirerend!

 2. Ionica:

  Ook van mij hulde voor Charlotte! Ik vind het vooral leuk dat er allerlei verschillende soorten wiskundigen worden geïnterviewd. Ik denk bij het lezen steeds `oh, dat is eigenlijk ook een leuke baan'.

 3. Jan Paul:

  Kinderboekenschrijver worden, net zoals Jan Terlouw lijkt me wel aardig. Ik wist helemaal niet dat hij wiskunde had gestudeerd. Dat vind ík dan weer leuk van de site.

 4. Jos:

  Jan Terlouw was natuurkundige, geen wiskundige. Zijn carriere (o.a. kernfusie-onderzoek) maak je niet met een studie wiskunde. Hij zegt dan ook 'In mijn hart ben ik altijd natuurkundige gebleven', zie:

  http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=91390

  Hij heeft denk ik wis- en natuurkunde gestudeerd omdat dat beter bekt dan natuur- en wiskunde :^)

 5. Relinde:

  Wat een mooie site! Het maakt me weer helemaal blij over mijn beroep :-) Ik heb hem ook gelijk aangeraden aan een kennis van wie de dochter overweegt wiskunde te gaan studeren, ben benieuwd of het haar aanspreekt.

 6. Arno van Asseldonk:

  In het interview met Ellen van Nunen las ik dat ze aan de TU Eindhoven was afgestudeerd met als afstudeerrichting toegepaste analyse. Toen ik in 1987 met de studie voor wiskundig ingenieur aan de TU Eindhoven begon was ik ook van plan om die afstudeerrichting te kiezen en daarna nog 4 jaar promotie-onderzoek te doen om me verder te specialiseren. Helaas is het daar nooit van gekomen. Dat heeft me er echter niet van weerhouden om nog steeds met wiskunde bezig te zijn, ook al is het dan niet beroepsmatig.
  Zelf was ik na het behalen van mijn havo-diploma in 1984 van plan om leraar wiskunde te worden. Toen dat niet haalbaar bleek heb ik geprobeerd om aan de TU Eindhoven de studie voor wiskundig ingenieur te volgen. Ik was daarbij niet zozeer in de toepassingsgerichte aspecten van de wiskunde geïnteresseerd, maar meer in de theoretische aspecten ervan, vandaar dat ik me het liefst wou specialiseren in onderzoek op het gebied van de analyse. Mijn belangstelling richt zich wat dat betreft op reële en complexe analyse, functionaalanalyse en gewone en partiële differentiaalvergelijkingen.
  Ik kan scholieren die van plan zijn om wiskunde te gaan studeren alleen maar aanraden om zich niet door de abstracte kant van de wiskunde te laten afschrikken, maar om te proberen om dit (net als ik) als een fascinerende uitdaging te beschouwen.

 7. Charlotte Vlek:

  Bedankt voor de complimenten! Ik ben net terug van de Nationale Wiskunde Dagen waar de website werd gepresenteerd. Daar zijn alweer allerlei nieuwe plannen geboren voor vervolgprojecten. Maar hou voorlopig de site in de gaten, want er blijven interviews bij komen!

 8. Philip:

  Hey Charlotte. Mooi werk. Ik zal op een later tijdstip de interviews goed doorlezen, maar ik kan nu al wel zien dat je hier een mooie site hebt neergezet. Compliment! De site gaat in mijn bookmarks.

  Philip
  (je weet wel, je oud-klasgenoot en oud-studiegenoot)

 9. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Interview eens een wiskundige:

  [...] schreven al eerder over Wiskunde in perspectief, een site vol interviews met wiskundigen. Op de website [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.