Dit bericht is geplaatst op vrijdag 6 februari 2009 om 09:00 in categorieën Leestip, Nieuws, Onderwijs. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Wiskunde in perspectief
In Leestip,Nieuws,Onderwijs, door Jeanine
Voor veel scholieren en soms zelfs voor studenten wiskunde is het niet zo duidelijk wat je nou precies allemaal kan worden later, na een studie wiskunde. Veel mensen denken dat je als wiskundige altijd onderzoeker wordt, of leraar. Om scholieren die voor hun studiekeuze staan een realistischer beeld te geven van het toekomstperspectief van wiskundigen heeft Charlotte Vlek, de nationale PR-medewerker wiskunde, een mooie site opgezet: wiskunde in perspectief.
Op de site vind je een heleboel interviews met wiskundigen die vertellen over hun werk, hoe ze daarin wiskunde gebruiken en hoe ze hun studie ervaren hebben. Het leukste vind ik dat Charlotte Jan Terlouw, schrijver van boeken als Koning van Katoren en De kloof, geïnterviewd heeft! Neem vooral zelf eens een kijkje.
De site en een bijbehorende poster, die je via de website kunt bestellen, zullen gepresenteerd worden op de Nationale Wiskunde Dagen, vandaag en morgen in Noordwijkerhout.
vrijdag 6 februari 2009 om 10:17
Fantastisch site. Complimenten voor Charlotte en voor jullie dat je deze link plaatst. Ik heb al een paar interviews gelezen, waaronder die van Jan Terlouw. Zeer inspirerend!
vrijdag 6 februari 2009 om 10:38
Ook van mij hulde voor Charlotte! Ik vind het vooral leuk dat er allerlei verschillende soorten wiskundigen worden geïnterviewd. Ik denk bij het lezen steeds `oh, dat is eigenlijk ook een leuke baan'.
vrijdag 6 februari 2009 om 17:22
Kinderboekenschrijver worden, net zoals Jan Terlouw lijkt me wel aardig. Ik wist helemaal niet dat hij wiskunde had gestudeerd. Dat vind Ãk dan weer leuk van de site.
vrijdag 6 februari 2009 om 19:40
Jan Terlouw was natuurkundige, geen wiskundige. Zijn carriere (o.a. kernfusie-onderzoek) maak je niet met een studie wiskunde. Hij zegt dan ook 'In mijn hart ben ik altijd natuurkundige gebleven', zie:
http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=91390
Hij heeft denk ik wis- en natuurkunde gestudeerd omdat dat beter bekt dan natuur- en wiskunde :^)
vrijdag 6 februari 2009 om 20:33
Wat een mooie site! Het maakt me weer helemaal blij over mijn beroep :-) Ik heb hem ook gelijk aangeraden aan een kennis van wie de dochter overweegt wiskunde te gaan studeren, ben benieuwd of het haar aanspreekt.
zaterdag 7 februari 2009 om 12:52
In het interview met Ellen van Nunen las ik dat ze aan de TU Eindhoven was afgestudeerd met als afstudeerrichting toegepaste analyse. Toen ik in 1987 met de studie voor wiskundig ingenieur aan de TU Eindhoven begon was ik ook van plan om die afstudeerrichting te kiezen en daarna nog 4 jaar promotie-onderzoek te doen om me verder te specialiseren. Helaas is het daar nooit van gekomen. Dat heeft me er echter niet van weerhouden om nog steeds met wiskunde bezig te zijn, ook al is het dan niet beroepsmatig.
Zelf was ik na het behalen van mijn havo-diploma in 1984 van plan om leraar wiskunde te worden. Toen dat niet haalbaar bleek heb ik geprobeerd om aan de TU Eindhoven de studie voor wiskundig ingenieur te volgen. Ik was daarbij niet zozeer in de toepassingsgerichte aspecten van de wiskunde geïnteresseerd, maar meer in de theoretische aspecten ervan, vandaar dat ik me het liefst wou specialiseren in onderzoek op het gebied van de analyse. Mijn belangstelling richt zich wat dat betreft op reële en complexe analyse, functionaalanalyse en gewone en partiële differentiaalvergelijkingen.
Ik kan scholieren die van plan zijn om wiskunde te gaan studeren alleen maar aanraden om zich niet door de abstracte kant van de wiskunde te laten afschrikken, maar om te proberen om dit (net als ik) als een fascinerende uitdaging te beschouwen.
zaterdag 7 februari 2009 om 16:19
Bedankt voor de complimenten! Ik ben net terug van de Nationale Wiskunde Dagen waar de website werd gepresenteerd. Daar zijn alweer allerlei nieuwe plannen geboren voor vervolgprojecten. Maar hou voorlopig de site in de gaten, want er blijven interviews bij komen!
zondag 8 februari 2009 om 00:40
Hey Charlotte. Mooi werk. Ik zal op een later tijdstip de interviews goed doorlezen, maar ik kan nu al wel zien dat je hier een mooie site hebt neergezet. Compliment! De site gaat in mijn bookmarks.
Philip
(je weet wel, je oud-klasgenoot en oud-studiegenoot)
woensdag 18 maart 2009 om 09:27
[...] schreven al eerder over Wiskunde in perspectief, een site vol interviews met wiskundigen. Op de website [...]