Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De beste manieren om in de media te komen als wiskundige (1)


In Algemeen, door Ionica

Een echte wiskundige haalt zijn voldoening natuurlijk uit prachtige onderzoeksresultaten, maar voor wie daarnaast roem, aandacht en gilllende groupies wil, geven we deze week een tip vijf om ook eens volop in de media te komen. We beginnen vandaag met nummer vijf in de lijst!

5. Bewijs iets dat er echt toe doet
Deze methode zal veel wiskundigen aanspreken, maar helaas vinden de media het helemaal niet zo interessant als je iets bewijst waarvan 99% van de mensen geen flauw idee heeft wat het is en waarom je daar überhaupt iets over zou willen zeggen. Het is daarom verstandig om deze tip met een van de vier andere te combineren.


Einstein voor het bord

Voorbeelden: Terence Tao bewees samen met Ben Green dat er oneindige aritmetische progressies zijn in de priemgetallen. Hij haalde diverse grote kranten, al hielp het voor dit soort interviews ook dat Tao een wonderkind was dat al kon lezen voor hij twee jaar was. Een ander goed voorbeeld is Andrew Wiles die met zijn bewijs van de Laatste Stelling van Fermat de voorpagina's haalde.

4 reacties op “De beste manieren om in de media te komen als wiskundige (1)”

 1. Freek:

  De relevantie van de voorbeelden van Tao en Wiles begrijp ik niet helemaal.

  Ik dacht dat het idee van deze serie adviezen zou zijn om als lezer van dit blog (= op zijn best modale wiskunde) roem, aandacht en gillende groupies te versieren. Dan is het wijzen op ultra-genieën als Tao en Wiles niet echt behulpzaam, want als l.v.d.b. voel je op je klompen aan dat die in een andere categorie zitten dan jijzelf.

  En ook: je geeft als advies "bewijs iets dat er echt toe doet." Het is me eigenlijk niet zo duidelijk waarom arithmetische progressies in de priemgetallen of een bewijs voor Fermat er echt toe zouden doen. Ik had eerder iets met toepassingen als voorbeelden verwacht.

  Dus leg 's uit?

 2. Ionica:

  Ha Freek, daarom staat deze tip ook maar op vijf: eigenlijk vind ik het zelf niet zo'n goede tip (maar hij mocht ook weer niet ontbreken). Bij `iets dat er echt toe doet' bedoelde ik `iets dat er echt toe doet in de ogen van wiskundigen'. Verder zijn de tips überhaupt meer bedoeld als een grapje dan als serieus advies.

  Jij weet trouwens prima hoe je in het nieuws moet komen!

 3. Koen:

  Tip 6: Gewoon heel hard roepen dat het wel wel wel wel klopt, mooi is, goed is, etc.
  Als later blijkt dat dat niet zo is, dan is de buit al binnen!
  Voorbeeld: http://headlines.nos.nl/forum.php/view_message/23456

 4. Vincent:

  Niet zo pessimistisch, Freek. Als je nu eerst even iets bewijst wat er toe doet, dan zul je zien dat mensen je vanzelf als ultra-genie-uit-een-andere-categorie-dan-zichzelf gaan beschouwen. Zelfs als je zelf denkt dat dat niet terecht is...

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.