Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De beste manieren om in de media te komen als wiskundige (5)


In Algemeen, door Ionica

Een echte wiskundige haalt zijn voldoening natuurlijk uit prachtige onderzoeksresultaten, maar voor wie daarnaast roem, aandacht en gilllende groupies wil, geven we deze week een tip vijf om ook eens volop in de media te komen. Vandaag de laatste tip, die volgens ons het allerbeste werkt. Natuurlijk is de lijst niet uitputtend, verdere tips zijn welkom in de reacties!

1. Ontwikkel een persoonlijkheidsstoornis
Deze tip gaat wat ver, maar het grote publiek houdt nu eenmaal van het idee dat echte genieën op het randje van gekte leven. Zorg dus dat je de vreemde kanten aan je persoonlijkheid zo ver mogelijk uitvergroot. Overweeg om je een tijdje op te laten te nemen in een inrichting.


dwangbuis

Erdös (kijk nog eens naar N is a number) is bijvoorbeeld bij veel mensen bekender om zijn excentrieke persoonlijkheid dan om zijn talrijke resultaten.

Of neem Gregori Perelman, zijn bewijs van het Poincaré-vermoeden is nogal lastig om uit te leggen, maar gelukkig valt er genoeg te schrijven over de man zelf. Hij weigerde de Fields medaille, is volslagen ontoegankelijk, schijnt nog bij zijn moeder te wonen en heeft gek haar en een heel lange nagel. Op deze pagina vol advertenties staan zelfs snapshots van Perelman in de metro.

Maar het allerbeste voorbeeld is natuurlijk John Nash. Leuk zo'n Nobelprijs, maar echt beroemd werd hij pas dankzij de Hollywoodfilm A Beautiful Mind waarin zijn schizofrenie de hoofdrol speelde. Hij zegt zelf dat de film natuurlijk niets verandert aan de kwaliteit van zijn werk, maar er komen nu wel mooi allerlei mensen bij hem langs voor een handtekening of foto.

7 reacties op “De beste manieren om in de media te komen als wiskundige (5)”

 1. Camiel:

  Prachtserie!

  Prachtfoto's van Perelman, ook.
  Misschien kunnen we een fotosite opstellen voor 'in het wild gespotte' wiskundigen, met stiekeme kiekjes van Terence Tao bij de supermarkt of Conway bij de wasserette.

 2. HJ:

  Een persoonlijkheidsstoornis. Tik ook vooral eens in google de zoekterm 'mathematics autism' en dan blijkt dat ook de wiskundigen die niet in de media komen argwanend worden bekeken. Maar als troost: volgens een lijst op wikipedia is iedereen die in de media verschijnt verdacht, schrijver, componist, en unabomber.

 3. Vincent:

  Wat is dat voor lijst? Ik probeerde hem te zoeken, maar kwam er vooral achter dat er enige duizenden wikipediapagina's zijn die bestaan uit lijsten met wikipediapagina's die bestaan uit lijsten. Zo ontdek je elke dag weer iets nieuws op wikipedia, maar niet iets over wiskunde en meida. (PS Weet iemand of er ook een pagina bestaat met een lijst van wikipediapagina's die bestaan uit lijsten die zichzelf wel of niet noemen?)

 4. Vincent:

  PS Meida moet natuurlijk media zijn...

 5. HJ:

  Nwa, sorry voor het misverstand, het ging niet zozeer over wiskunde en media, maar over verdacht van autisme ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_on_the_autistic_spectrum ). En wat dacht je van de volgende lijst van lijsten van mensen? http://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_people waar de genoemde lijst weer niet tussen staat.

 6. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Over de liefde:

  [...] kwam er ook wat wiskunde in voor. Meijsing bevestigt mooi de fascinatie van de buitenwereld voor zonderlinge genieën… ‘Heb jij wel eens gehoord van het vermoeden van Poincaré?’ vroeg ik. ‘Wat houdt dat [...]

 7. Lashunda:

  Don't over bet considering the more the better could enhance odds of
  profitable, often the massive children around likewise drop.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.