Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Keith Devlins kritiek op het gebruik van de BMI


In Algemeen,Leestip,Nieuws, door Jeanine

De zogenaamde body-mass index (BMI), ook bekend als queteletindex, wordt gebruikt als een indicator voor een gezond gewicht. De formule voor je BMI is: massa / (lengte)2. Als je een BMI tussen 18 en 25 hebt, wordt je gewicht "normaal" genoemd, bij minder dan 18 heb je ondergewicht en bij meer dan 25 overgewicht.

Deze formule is bedacht door de wiskundige Adolphe Quételet (1796 - 1874), die als een van de eersten statistische methodes toepaste in de sociale wetenschappen. Maar hij paste de formule niet toe op individuen, hij gebruikte hem alleen om een hele populatie te beschrijven.

Keith Devlin betoogde een tijdje geleden al in zijn column dat de BMI gebruikt wordt voor iets waarvoor hij niet bedoeld is, namelijk om per persoon aan te geven of zijn gewicht gezond is of niet. En KP wees me erop dat Devlin zijn argumenten nu ook op de radio verteld heeft. De athletische Devlin blijkt zelf volgens de BMI-standaard overgewicht te hebben. De formule houdt namelijk geen rekening met de verhouding tussen botten, spieren en vet in iemands lichaam. Bovendien betekent de index fysiologisch niets (er is geen fysiologische reden om iemands lengte te kwadrateren, het is gewoon een formule die redelijk klopt met de data van een hele populatie), klopt de logica niet, enzovoort.

Lees Devlins hele column zelf: Do You Believe in Fairies, Unicorns, or the BMI? en luister naar hem in de uitzending van de NPR van afgelopen zaterdag: Top 10 Reasons Why The BMI Is Bogus. Het is grappig dat de formule er in Amerika anders uitziet door een omrekenfactor van 703, omdat ze lengtes in inches en massa's in pounds meten!

3 reacties op “Keith Devlins kritiek op het gebruik van de BMI”

 1. Sander:

  Je BMI wordt ook uitgerekend in het spel Wii-fit. Bij mij klopte het niet echt volgens mij. Ik vond het ook al raar dat je leeftijd niets uitmaakt voor je BMI.

 2. Marieke:

  De afkappunten van gezonde/ongezonde BMI zijn bepaald aan de hand van associaties met ziekte en sterfte op (inderdaad) populatieniveau. Er is daarbij puur gekeken naar de BMI en niet naar lichaamsamenstelling (vet of spieren). Bij oudere mensen zouden die assocaties iets anders kunnen zijn dan bij jongere mensen (een iets hogere BMI lijkt beschermend te werken), maar dat is allemaal nog erg onduidelijk. Leeftijd wordt daarom niet meegenomen als factor.

  Overigens zijn die afkappunten enigszins arbitrair; alsof je bij een BMI van 24.9 geen risico loopt en bij 25.1 ineens wel. In werkelijkheid gaat het om een progressieve toename van risico's vanaf een BMI van 20-21 (op populatieniveau).

  De kritiek van Devlin is overigens niks nieuws. De laatste tijd wordt er meer onderzoek gedaan naar middelomtrek en ziekte/sterfte. Ook dat gebeurt uiteraard op populatieniveau, dus uiteindelijk kun je daar dezelfde kritiek op hebben als op het gebruik van de BMI voor het bepalen van persoonlijke risico's. In welke mate is een variabele die op populatieniveau geassocieerd is met een hoger risico voor het individu een voorspellende factor?

 3. Erik:

  BMI is een psychologische ramp voor een hele generatie jonge vrouwen. Het is een dogma dat zorgt voor een psychose, angst voor de weegschaal. Meisjes vergelijken zich met elkaar en daarbij wordt de BMI gebruikt als meetstaaf waarbij 25 als een absolute eindgrens wordt gezien. 25 wil in hun ogen zeggen dodelijk vet. 20 is het streefcijfer, en liever lager. Resultaat , vervormde levens, magerzucht.
  De BMI is statistisch gemaakt op een populatie van 200 jaar gelden. De lichaamsbouw was totaal anders, 50 a 60 jaar was de levensverwachting. Noord Europeanen en Zuid Europeanen zijn anders gebouwd hebben en andere eetgewoontes. Sport bestond niet, en werd totaal niet meegenomen in de formule.
  Dus stop die onzin. Wanneer neemt men hieromtrent eens een wetenschappelijk standpunt in , en verbiedt men om nog langer de BMI te gebruiken in reclameteksten voor Fitness instituten of flutteksten in de Flair en Libelle.. STOP hiermee!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.