Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Werk mee aan een olympiade-opgave


In Nieuws, door Ionica

Jeanine schreef gisteren al een stukje over de Internationale Wiskunde Olympiade. Op de site van Terence Tao is inmiddels een experiment gestart om als een groep één van de problemen op te lossen. Dit is het probleem:

Problem 6. Let \(\) be distinct positive integers and let \(\) be a set of \(\) positive integers not containing \(\). A grasshopper is to jump along the real axis, starting at the point 0 and making \(\) jumps to the right with lengths \(\) in some order. Prove that the order can be chosen in such a way that the grasshopper never lands on any point in \(\).

Iedereen kan meedoen, ook kleine stappen kunnen nuttig zijn. Ga dus vooral naar
IMO 2009 Q6 as a mini-polymath project
voor het probleem is opgelost.

Jammer genoeg ben ik hard aan het ploeteren om hoofdstuk drie van mijn proefschrift glashelder op te schrijven, anders zou ik me zeker in de disucssie mengen...

3 reacties op “Werk mee aan een olympiade-opgave”

  1. Erwin:

    Dat Terence Tao er zeven uur over deed is wel grappig, je zou verwachten dat hij de oplossing zo uit zijn mouw schudt. Respect trouwens voor de deelnemers die dit konden oplossen, mij gaat het niet lukken.

  2. Erwin:

    Aanvulling: Ook al was hij er natuurlijk niet de volle zeven uur mee bezig, maar het geeft wel aan dat de IMO van een behoorlijk niveau is.

  3. HJ:

    Van mijn leven zou ik mijn intuitieve ideeen niet posten op de blog van Tao, bang om later met mijn domme opmerkingen geconfronteerd te worden. Maar het leuke is wel dat het zoeken van oplossingen soms echt zo werkt. De opmerking voor de vuist weg van de een kan een nieuw gezichtspunt opleveren bij de ander. Mijn mooiste voorbeeld hiervan kwam een aantal jaren als artikel in de mail. Mijn naam stond er ook boven, want, zo werd mij medegedeeld, ik had op de laatste conferentie toch een goede opmerking gemaakt in de lift. Dat moet de meest efficiente gedachte geweest zijn in mijn wetenschappelijke leven.

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.