Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Het Carol-syndroom


In Leestip, door Jeanine

Online wiskundemagazine Plus schreef een tijd geleden een schrijfwedstrijd uit. De winnaar in de categorie "general public" is José-Manuel Rey, professor in Madrid. En zijn artikel, The Carol syndrome, is leuk!

Carol is een aardige en aantrekkelijke jonge vrouw. Je zou denken dat ze veel afspraakjes heeft, en dat mannen haar vaak proberen te versieren. Maar nee: ze heeft al tijden met niemand gedated, en ze denkt dat ze mannen afschrikt.

Rey rekent op een duidelijke manier uit dat dat best eens kan kloppen. Als een man, bijvoorbeeld Guy, haar wil versieren maakt hij een rationele afweging tussen de drie opties die kunnen gebeuren: (a) Carol aanspreken, ze reageert aardig en ze maken een afspraak; (b) haar niet aanspreken en iets anders leuks gaan doen (bijvoorbeeld Plus lezen), en (c) haar aanspreken, ze wijst hem af en hij is een week ongelukkig.

Hij kan natuurlijk een munt opgooien en daarvan laten afhangen of hij haar gaat aanspreken of niet, maar levert die kans van 1/2 een rationele beslissing op? Of zou het beter zijn om de kans om Carol überhaupt aan te spreken maar 3/10 te laten zijn? Rey rekent het uit voor Guy, onder de aanname dat alle mannen die Carol mee uit willen vragen dezelfde rationele strategie zullen volgen.

Lees zelf hoe het zou kunnen komen dat Carol inderdaad haast nooit aangesproken wordt. En beroemde dames als Uma Thurman, Jessica Simpson en Emma Watson blijken hier inderdaad last van te hebben, volgens de auteur.

10 reacties op “Het Carol-syndroom”

 1. Ionica:

  Wel grappig dat José-Manuel Rey vorig jaar dezelfde wedstrijd ook won met een verhaal over daten en speltheorie:

  http://plus.maths.org/issue47/features/rey/index.html

 2. Jan:

  Ditzelfde fenoneem speelde een kleine bijrol in het boek Thud! van Terry Pratchett uit 2005, hoewel daar met de toevoeging dat alleen egocentrische eikels zo'n Carol uitvroegen.

 3. jason:

  Als ik een lekkere 'peep!' zie, dan denk ik echt niet rationeel. Een rationele gedachte zou namelijk zijn om alle volgende gedachte (en meer) te combineren; haar lubberbuikje na drie kinderen, vieze ochtenadem die ze zelf niet ruikt, de kuren tijdens die periode van de maand en die bemoeizuchtige schoonmoeder in combinatie met die goede momenten die er ook ongetwijfeld zullen zijn.

  Welke man denkt hier aan bij het zien van een ... ???

  :-)

 4. jason:

  Verdorie, had ik mijn vorige opmerking niet tussen de SPOILER tags moeten zetten ? Hmmm... daar denk ik nu pas aan.

 5. René:

  Dénk je niet meer rationeel, of handel je niet meer rationeel? Zodra je niet meer rationeel denkt zou ik snel naar een dokter gaan.

 6. jason:

  Jij bent zeker niet in een achterbuurt opgegroeid. Geef eens een tijd les op 1 van 'die' lagere scholen. Dan weet je gelijk hoeveel mensen er volgens jouw redenering naar de dokter zouden moeten.

  Anyway:
  Niemand denkt continu rationeel da's toch onmogelijk. Anders zou er geen creativiteit zijn of mensen zijn die dingen bereikten die nooit iemand voor mogelijk had gehouden. [knipoog naar de statistiek hier].

  Dat was ook de essentie van mijn 1ste commentaar. Wat is rationeel denken? Is dat alles in overweging nemen wat kan gebeuren, of net niet alles in overweging nemen wat kan gebeuren ?

  Misschien goed om te weten dat volgens de psychologie rationeel denken net [b]niet[/b] alleen gaat om de harde logische afweging die juist zou moeten zijn maar bijv. ook om de afweging hoe nuttig het voor je was. Zou namelijk zo maar kunnen dat de analyse niet klopt maar dat het wel verdomd veel nut had.

 7. Philip:

  Jason, wat René bedoelt is dat 'rationeel' is per defintie denken is. Dat is gewoon wat het woord 'rationeel' betekent.

  'niet rationeel denken' is dus onmogelijk.

  jij hebt het over rationeel handelen: handelen door er bij na te denken. En handelen kan inderdaad ook niet-rationeel zijn (en dan klopt het helemaal wat je zegt)

 8. Vincent:

  Ik denk al jaren niet meer rationaal.

 9. Arno van Asseldonk:

  @Philip: Rationeel is niet synoniem met denken zelf, maar kan betrekking hebben op iets wat door middel van de rede gebeurt, of op iets dat weldoordacht is of op een wetenschappelijke redenering of ontleding.

 10. joris:

  Misschien moet Carol zelf eens op iemand af stappen!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.