Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Wisebits


In Filmpjes,Nieuws,Onderwijs, door Ionica
Dit is een voorbeeld van een wisebit: een kort filmpje waarin iets wordt uitgelegd. Elke schooldag verschijnt er een nieuw filmpje op wisebits.nl. Op www.wisebits-academy.nl vind je bij elk filmpje een aantal opdrachten voor in de klas.

Wisebits worden bedacht door een grote groep wetenschappers onder leiding van Bas Haring, één daarvan ben ik! De RVU heeft allemaal jonge filmmakers gezocht om de filmpjes te maken. Het leukste aan dit project vind ik dat de filmmakers vaak een ontzettend goede manier verzinnen om een idee duidelijk in beeld te brengen. Ik vind het ook tof dat de filmpjes heel verschillend zijn van vorm: van animatie tot mini-documentaire. Lees meer over de achtergrond van Wisebits in dit artikel uit de nieuwsbrief van de Universiteit Leiden.

Binnenkort verschijnen er ook filmpjes die ik samen met Maartje Vergeer heb gemaakt. Hierbij vast een setfoto van een filmpje dat we gisteren hebben gedraaid met Erol Struijk. Kan één van jullie raden waar dat over gaat?


wisebits erol ionica tattoo
tattoo

14 reacties op “Wisebits”

 1. Wilberd:

  De link wisebits.nl doet het niet, en op die andere site krijg ik geen enkele wisebit aan de praat. Er is nog werk te doen.

 2. Philip:

  wisebits.nl doet het niet inderdaad, maar die andere site werkt hier prima. Alleen de zoekfunctie daar is niet heel duidelijk. Ik typ een woord in, maar krijg gewoon alle filmpjes op de site als resultaat. Dat lijkt me niet de bedoeling...

 3. jason:

  @wilberd en Philip.

  Deze webpagina werkt alleen met 1 bepaald product van 1 bepaald bedrijf en helaas gaat het hier niet om naleving van algm. W3C standaarden. Oftwel, welkom in de wondere wereld van Microsoft! Haleluja, het is geen flash, het is geen html nee het is:

  application/x-silverlight-2

  Jammer het was een leuk initiatief die website. Op naar het volgende idee waarvoor je niet direct in je nek wordt geslagen door een monopolist. Anyway ik heb de oplossing voor jullie probleem hieronder in de spoiler gezet :-)


  Ja, ja .. je kan de **kuch** open source (binary blob) implementatie van silverlight installeren genaamd moonlight voor firefox en unix achtige systemen.
  http://www.linux.com/archive/feature/136608

 4. Philip:

  Silverlight heb ik wel. Punt is dat de link vanaf hier niet werkt ;)

 5. Ionica:

  *kuch* werkTE. Ik had de link hier verkeerd ingevoerd, maar dat is sinds gisterenmiddag (na wat dringende mailtjes van lezers) al verbeterd. En je had natuurlijk ook best zelf even wisebits.nl inkunnen tikken in je url-balk...

 6. Nico:

  Na wat gekrakeel over links, nu even terug naar de vraag.

  Eeuh, tattoo's?

 7. Philip:

  vrees niet Ionica, dat had ik ook al gedaan :)

  en dat filmpje: fractals?

 8. Govert:

  Leuk initiatief, maar mag ik zeuren dat ik het voorbeeldfilmpje verwarrend vind? De grens tussen Portugal en Spanje is een bepaalde lengte. Van kaarten op een andere schaal wordt de grens zelf niet langer of korter.

  _Als_ ik al op deze manier schalen van een kaart zou willen uitleggen, dan met een iets heftiger voorbeeld. Iets als de oppervlakte van Amsterdam op mijn uitvouwbare kaart van 1:13500 vs. het stipje dat diezelfde stad is op mijn wereldbol.

  Ofzo.

 9. Ionica:

  Maar Govert, het filmpje wil juist uitleggen dat de grens tussen Portugal en Spanje helemaal geen bepaalde lengte is! Zie bijvoorbeeld ook http://en.wikipedia.org/wiki/How_Long_Is_the_Coast_of_Britain%3F_Statistical_Self-Similarity_and_Fractional_Dimension

 10. Gert:

  Ionica,
  Ik heb jullie site als een van mijn vele startpagina's staan. Het filmpje begint dan steeds automatisch te spelen als ik mijn browser start. En dat deuntje hoor ik dan ook steeds. Is dat de bedoeling?
  Groet, Gert.

 11. Ionica:

  Ha Gert, zelf werd ik er ook een beetje moe van. Ik heb het filmpje vervangen door de originele Vimeo-versie van de maakster (die is zonder het begin en einde van alle Wisebits). Als iemand me kan vertellen hoe je autoplay uitzet in dat ellendige Silverlight, graag.

 12. Nathalie:

  Beste Wiskundemeisjes,
  Voor de faculteit W&N van Leiden heb ik een youtubekanaal gemaakt. Ik heb daar o.a. een filmpje over de 'wiskundemeisjes' geplaatst, alleen is het geluid weggevallen. Kun je mij misschien het filpje met geluid bezorgen? Weet je nog meer filmpjes die ik kan toevoegen aan ons kanaal? (http://www.youtube.com/user/FWNBCM)

 13. Drs. Johan Arendt Happolati:

  En nog een linkdumpje...
  http://drs.punt.nl/index.php?r=1&id=429301

 14. Gastspreker: het wiskundemeisje « Van alle markten thuis:

  [...] geldt voor de grens tussen Spanje en Portugal en daarom is die niet zo makkelijk te meten, zoals dit filmpje duidelijk [...]

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.