Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam  • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Veni's voor wiskundigen


In Nieuws, door Ionica

Gisteren maakte NWO bekend welke jonge onderzoekers een Veni krijgen. Dit jaar krijgen maar liefst 143 onderzoekers het bedrag van 250.000 euro om de komende jaren ideeën te ontwikkelen en onderzoeken. Hier vind je de complete namenlijst van alle gelukkigen. Ik telde slechts twee wiskundigen op de lange lijst: Lenny Taelman en Mark Veraar. De wiskundemeisjes werken in hetzelfde gebouw als Lenny en hebben hem al persoonlijk gefeliciteerd, bij deze feliciteren we ook Mark van harte! Hieronder lees je hun winnende onderzoeksvoorstellen.

Lenny Taelman - Special Values and t-Motives
Moeilijke rekenkundige vragen over bijvoorbeeld priemgetallen of het bestaan van gehele oplossingen van vergelijkingen zijn vaak beter te begrijpen wanneer ze meetkundig bekeken worden. In dit onderzoek worden problemen over 'speciale waarden' op een meetkundige manier benaderd.

Mark Veraar - Optimale gladheid in vergelijkingen met ruis
Allerlei processen om ons heen zijn onderhevig aan ruis. Wiskundigen modelleren deze processen aan de hand van vergelijkingen met toevalsvariabelen. Dit onderzoek gaat over de optimale gladheid van oplossingen van zulke vergelijkingen.

Toevallig stond deze week dit stripje op PhD Comics, iets waar Mark en Lenny hopelijk geen voorbeeld aan gaan nemen!


veniphd