Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Gefeliciteerd, Riemann-hypothese!


In Geschiedenis, door Jeanine

Een kort nieuwtje, dat eigenlijk vooral oud is: vandaag wordt door wiskundigen gevierd dat de Riemann-hypothese 150 jaar geworden is. De Riemann-hypothese is een van de bekendste grote onopgeloste wiskundeproblemen. En wie het lukt ziet een miljoen dollar tegemoet: het Clay Institute zette het probleem in 2000 op de lijst van zeven Millennium Problems. We schreven al eerder over de Riemann-hypothese: hier en hier, bijvoorbeeld.

Riemann publiceerde zijn hypothese in november 1859. Hier kun je meer lezen over zijn artikel, en ook kun je daar Riemanns originele manuscript als pdf downloaden. De eerste pagina ziet er zo uit:

riemann1859-1a

Het is misschien een beetje gek om te vieren dat we iets al heel lang niet kunnen bewijzen of weerleggen, maar onopgeloste problemen zijn heel belangrijk in de wiskunde: het zoeken naar een oplossing voor zo'n groot probleem levert vaak een boel interessante wiskunde en onverwachte verbanden op, ook als de oplossing niet gevonden wordt. Allerlei wiskundigen over de hele wereld geven vandaag lezingen om de 150e verjaardag van de Riemann-hypothese te vieren. Niet hier in de buurt, helaas. Gelukkig heb ik begin november op een conferentie met mijn geschiedenis-van-de-wiskunde-collega's al geproost op deze verjaardag van de Riemann-hypothese!

15 reacties op “Gefeliciteerd, Riemann-hypothese!”

 1. Johan:

  Als er drank is is iets vieren nooit gek!

  Gaat het hebben van dat bewijs enig nut hebben?

 2. Sander:

  Het probleem is, het zou leuk zijn als dit probleem opgelost zou worden, maar het zou ook leuk zij als ik het oplos. Dus ik hoop dat de Riemannn-Hypothese word opgelost, maar eigenlijk ook niet.

 3. Johan:

  Tja. Ik ben geen wiskundige dus stel ik de vraag aan de meisjes (anderen mogen ook antwoorden hoor :D ): heeft de hypothese ergens nut? (M.a.w. in een ander bewijs of zo)

 4. Jurjen:

  De link "Hier kun je meer vinden..." doet het niet op mijn browser. De goede link is http://www.claymath.org/millennium/Riemann_Hypothesis/1859_manuscript/

 5. Jeanine:

  @Jurjen: bedankt, er stond een "enter" teveel in het adres, verbeterd!

 6. Sander:

  @Johan Heel veel bewijsen berusten op waarheid van de riemann hypothese.

 7. Johan:

  Voorbeelden?

 8. Sander:

  Niet dat ik een wiskundemeisje ben hoor

 9. Peter:

  Abstruse Goose heeft er ook zo z'n mening over: http://abstrusegoose.com/210

 10. Charlotte:

  @Johan: je kunt onder andere de priemgetalstelling bewijzen vanuit de Riemannhypothese. Ruwweg gaat de priemgetalstelling over hoe vaak we een priemgetal tegenkomen als we de natuurlijke getallen doorlopen.

  Voor mijn bachelorscriptie zocht ik destijds het bewijs van deze stelling uit, en kwam erachter dat het vrij eenvoudig is als je de Riemannhypothese kunt gebruiken. Als die toen al bewezen was, was ik in een week klaar geweest :-)

 11. Alexander:

  De priemgetalstelling volgt al uit het feit dat het reële deel van alle nulpunten van de ζ-functie kleiner dan 1 is en zegt dat het quotiënt van π(x) (het aantal priemgetallen kleiner dan x) en \(\) naar 1 gaat als \(\). De RH geeft onder andere een betere afschatting van de fout in de bewering π(x) ~ Li(x).

  De Engelstalige wikipedia noemt een paar consequenties van de Riemann hypothesis.

 12. Sander:

  Op de polymath blog hebben ze ook het bewijs van de riemannhypothese hard nodig. Nu proberen ze het te omzeilen.

 13. Wiskundemeisjes » Blog Archive » Webklas Riemann-hypothese weer van start:

  [...] wel weten is de Riemann-hypothese een van de grote onopgeloste problemen in de wiskunde. Pas schreven we nog dat de hypothese 150 jaar geleden geformuleerd [...]

 14. gerrit:

  Staphorst 200 jaar
  Hierbij de formule: Is uitbreidbaar (quadratisch), heeft een relatie (plus) en is in verhouding groter,kleiner (deling).

 15. gerrit:

  Staphorst 200 jaar
  http://home.planet.nl/~dankelm/staphorst_200.jpg

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.