Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

De man die kon rekenen


In Leestip, door Jeanine

Hanak Tadé Maia is op weg naar Bagdad en ontmoet onderweg een bijzondere man, een man met een bijzonder rekentalent: de Perzische Beremiz, de man die kan rekenen. Die eigenschap zorgt voor een boel interessante ontmoetingen en leuke problemen, zoals het volgende.

demandiekonrekenen

We waren al een paar uur zonder stoppen onderweg, toen zich een gebeurtenis voordeed die het vertellen waard is, en waarbij mijn metgezel Beremiz zijn talenten kon inzetten als gewaardeerd toepasser van algebra.
Vlak bij een oude, half in onbruikt geraakte herberg zagen we drie mannen met een kudde kamelen in verhit debat met elkaar. Hun boze uitroepen waren al van ver te horen:
`Dat kan helemaal niet!'
`Pure roverij!'
`Ik peins er niet over!'
De schrandere Beremiz vroeg hun waarover ze ruziemaakten.
`We zijn broers,' legde de oudste uit, `en hebben deze 35 kamelen geërfd. Mijn vader sprak de nadrukkelijke wens uit dat de helft daarvan voor mij was, een derde voor mijn broer Hamed, en een negende voor Harim, de jongste. Niettemin weten we niet hoe we die verdeling moeten maken, en elk voorstel dat wordt gedaan, wordt door de anderen weerlegd.'

Natuurlijk lost de man die kan rekenen het probleem op een elegantie manier op, zodat iedereen tevreden is, en hij er zelf ook nog op vooruit gaat!

Onlangs verscheen het boek "De man die kon rekenen" in het Nederlands. Het boek werd in 1949 geschreven door Malba Tahan, een pseudoniem van de Braziliaanse schrijver en wiskundige Júlio César de Mello e Souza (1895 - 1974).

Het boek bestaat uit korte hoofdstukjes in Arabische en Perzische sferen, waarin steeds een ander probleem aan de orde komt. Het leest makkelijk weg en en passant leer je van alles over rekenen en wiskunde. Ook geschikt voor middelbare scholieren, en leuk als inspiratiebron voor korte rekenpuzzeltjes voor in de klas, bijvoorbeeld.

En... we hebben een leuke weggeefactie!

9 reacties op “De man die kon rekenen”

 1. Lalagè:

  Mijn oplossing zou zijn:
  De oudste zoon krijgt 18 kamelen (1/2 van 36), de middelste 12 (1/3 van 36) en de jongste 4 (1/9 van 36) en ik neem er zelf eentje mee. Zo klopt de verhouding tussen de zonen precies en ga ik er zelf ook nog op vooruit.

 2. fred schalekamp:

  Wel eerst één kameel toevoegen aan de 35. Dan verdelen zoals al aangegeven. En dan je eigen kameel terugnemen.
  Voor arme kameelbezitters, het kan ook met 17 kamelen!

 3. Ronald:

  Ik wil dit boek wel lezen onder de kerstboom

 4. Tom Verhoeff:

  Een erg leuk boek. Jammer van de titel, want in het Engels vind ik die mooier (dubbelzinnig): The Man Who Counted. Voor wie niet kan wachten is hier een selectie van de problemen uit de Engelse versie.

 5. Bert:

  Volgens mij staat hetzelfde raadsel ook in dit boekje: http://www.bol.com/nl/p/boeken/grappige-grillige-en-geniale-getallen/666853271/index.html, hetgeen overigens ook erg leuk is.

 6. Geert:

  Niet om vervelend te doen maar het rekengrapje met die kamelen stond tientallen jaren geleden al in 1 van de Pietje Bell boeken!

 7. Gastspreker: het wiskundemeisje « Van alle markten thuis:

  [...] Zo is Philip nog steeds van plan het speelkaartenveelvlak te maken, ben ik heel nieuwgierig naar De man die kon rekenen en blijft het archief van Volkskrantcolumns een feest (deze bijvoorbeeld, of deze). En dan heb ik [...]

 8. Dolf:

  Helaas deel ik de bovenstaande meningen eigenlijk niet en vind ik dit boek een terleurstelling. De wiskundesommen zijn an sich best wel aardig, maar omdat het antwoord of de oplossing meteen gegeven wordt, lees je het al zonder zelf na te (hoeven) denken. En het laatste probleem: 5 slaven: 3 liegende met blauwe ogen en 2 waarheidsprekende met zwarte ogen wordt toevallig goed opgelost volgens mij. Ook de twee grote getallen in het begin worden later niet verklaard. Ik kan me voorstellen dat voor sommigen dit een leuk boek is, maar voor mij was dat het niet.

 9. Nethergirl:

  Ligt het aan mij of is die slimme berekening van 1 kameel erbij niet kloppend?.....als je dat doet krijg je toch 34 kamelen die verdeeld worden en niet 35 waardoor er 2 overblijven??? (18+4+12 = 34). Als het om geld ging denk ik niet dat je daar erg happy mee zou zijn...

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.