Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 januari 2010 om 11:20 in categorieën Algemeen, Filmpjes. Je kunt de reacties volgen via een RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie plaatsen, of een trackback van je eigen site plaatsen.
Wiskundemeisjes
Ionica & Jeanine
Kansrekening voor beginners
In Algemeen,Filmpjes, door Ionica
Via de interessante lijst 100 Incredible Lectures from the World’s Top Scientists ontdekte ik een reeks colleges Kansrekenen voor levenswetenschappen. De colleges zijn gegeven door Herbert Enderton van de UCLA. Wat ik heb gezien, vond ik erg goed! Hieronder het eerste college, de rest van de reeks staat netjes bij elkaar op YouTube.
Geweldig dat topuniversiteiten dit soort collegereeksen online zetten (er is nog veel meer moois te vinden) en dat iedereen ter wereld dit gratis mag kijken. Wel grappig trouwens: het eerste college is ruim 26.000 keer bekeken, het tweede nog maar 4600 keer en het laatste college "slechts" 882 keer. Nuja, de laatste keer dat ik een collegezaal met ruim 800 studenten zag was...eh...nooit.
dinsdag 19 januari 2010 om 11:41
Hier is een reeks uitstekende online colleges over lineaire algebra: http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Mathematics/18-06Spring-2005/VideoLectures/index.htm
dinsdag 19 januari 2010 om 13:20
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar gewoon een goed boek boek kopen is een effectievere van studeren. Wiskunde leer je door er zelf rustig over na te denken met pen en papier bij de hand. Hoorcolleges wiskunde zijn meestal tijdsverspilling, die kun je rustig overslaan is mijn eigen ervaring. Voor andere vakken ligt dat misschien anders.
dinsdag 19 januari 2010 om 13:36
@Rinse: Niet iedereen leert op dezelfde manier. Je kunt wiskunde ook prima leren zonder boek: met een hoorcollege, je eigen aantekeningen en rustig nadenken.
Ik heb vaak gehad dat ik niets begreep van een artikel, maar dat ik na één voordracht van de auteur precies snapte wat de clou was.
dinsdag 19 januari 2010 om 14:37
@Ionica: Het door jou gegeven voorbeeld geeft precies de ideale voorwaarden waaronder een mondeling gegeven voordracht wel leerzaam kan zijn. Je hebt eerst het artikel gelezen en daar zelf over nagedacht. Dat je er 'helemaal niets' van begreep neem ik met een korrel zout. Je ging in elk geval goed voorbereid naar de lezing en in dat geval kan mondelinge toelichting van de auteur misschien het effect hebben dat je het dan opeens wel snapt. Je kunt overigens ook zeggen dat de auteur zijn artikel misschien niet goed geschreven heeft.
dinsdag 19 januari 2010 om 15:27
Reacties bij het college Probability for Life Sciences op YouTube:
moshiyaa (8 maanden geleden)
great lectures.... but why does he keeps writing an N as an M??
Aztekdragon (3 maanden geleden)
because he is a math teacher not a language arts teacher....
dinsdag 19 januari 2010 om 15:45
Merk op dat bij het college Probability for Life Sciences op YouTube de spreker Enderton geen enkele interactie met zijn publiek heeft en dat hij kennelijk ook geen reacties uit zijn muisstille publiek verwacht. Hij staat hijgend en luidop denkend de inhoud van een stapel papiertjes in zijn hand op het bord te kalken. Moeten zijn studenten dit overschrijven? Ik zou zeggen druk de blaadjes af en deel ze vooraf uit. Gebruik het college om de studenten vragen te laten stellen of prikkel de studenten door ze zelf vragen te stellen.
Deze man zou op elke lerarenopleiding een dikke onvoldoende voor zijn presentatie krijgen.
dinsdag 19 januari 2010 om 20:52
Gelukkig is "deze man" dan ook geen leraar, maar een professor aan een gerespecteerde universiteit...
dinsdag 19 januari 2010 om 21:34
iTunes U, iemand? Honderden collegereeksen waarop je je eenvoudig kunt abonneren.
vrijdag 13 mei 2011 om 07:04
Bij tellen altijd duidelijk maken wat je telt!!
26,000 keer bekeken?! hoe komt men aan dit getal? is dat het aantal keren dat het filmpje is gestart of echt helemaal uitgekeken? Heb de link 5 keer aangeklikt omdat ik geen 45 minuten koffiepauze heb...