Wiskundemeisjes

Ionica & Jeanine
 
Slik Internetbureau Rotterdam Internetbureau Rotterdam • Laatste Reacties

Categorieën

Archief

Pythagoras in Wie is de mol


In Muggenziften, door Ionica

Zoals diverse lezers ons al mailden, kwam deze week de stelling van Pythagoras voorbij in Wie is de mol?. Kim Pieters moest de volgende opgave oplossen.


wie is de mol opgave

Ze begon gelijk over de stelling van Pythagoras en schreef \(\) op.


wie is de mol

Overigens ging Kim deze formule niet invullen, maar begon ze daarna over de hoek van 90 graden. Nu mailden verschillende lezers ons dat alweer een BN-er niets weet van wiskunde. Maar Kim zei in het interviewtje na de opdracht al dat de stelling van Pythagoras natuurlijk \(\) is.

Het zou best zo kunnen zijn dat Kim de mol is en doet alsof ze niets van wiskunde weet, terwijl ze heimelijk de werken van Serre leest. Maar ik gok van niet. Ik volg dit jaar voor het eerst Wie is de mol? en heb het idee dat de kijker door de montage zoveel mogelijk op het verkeerde been wordt gezet. Ik denk nu dat Frits of Erik de mol is...

Je kunt de hele aflvering hier terugkijken. De opgave van Kim zit na ongeveer 13 minuten. Overigens was de scheikunde-opgave met water afmeten met verschillende emmers natuurlijk ook een wiskundesom.

13 reacties op “Pythagoras in Wie is de mol”

 1. mathemagiker:

  vermenigvuldigen ipv optellen is een begrijpelijke fout, volgens mijn leerlingen tenminste. zij krijgen het telkens weer voor elkaar om de stelling op die wijze toe te passen...

 2. Vera:

  Ik geloof dat er in die tien series van 'Wie is de mol?' nog een wiskunde- of rekensom goed is opgelost. Dit komt geloof ik omdat de gemiddelde Nederlander bang is voor wiskunde en omdat er nooit wiskundigen meedoen die bewijzen dat dit niet zo is (misschien wel wat voor jullie).

  Die scheikunde som was trouwens een knipoog naar de eerste serie (met nog onbekende Nederlanders) hierin moest exact dezelfde som opgelost worden. Ook dit gaf toen problemen.

 3. Erik:

  Ooit was dit een van de beste programma's van de vlaamse tv. Het is jammer dat ze het hier niet meer maken, maar een paar jaar terug ontdekten we dat onze noorderburen het concept overgenomen hadden. Of ze nu wiskunde kunnen of niet, ik kijk al een aantal series met plezier naar wie is de mol ;)

 4. jan:

  het antwoord is natuurlijk 8, maar dat is niet waarom ik mail. Ik kreeg vandaag een heldere ingeving, zijn er ook getalcombinaties denkbaar die alleen deelbaar zijn door 3 gehele getallen met als uitkomst een geheel getal, dus een soort verlengde versie van priemgetallen

 5. Matthijs:

  Als ik je vraag goed begrijp, dat zijn (precies) alle kwadraten van priemgetallen, met uitzondering van 1.
  Dus: 4 (delers 1,2,4); 9 (delers 1,3,9), 25, 49, etc.

 6. Habege:

  Volgens mij is de stelling van Pythagoras een natuurkundige stelling en niet een wiskundige stelling. Toen ik dit op een forum plaatste werd het onderwerp in een ½ uur op slot gegooid. Men is kennelijk erg schrikachtig als je met een voor de meeste mensen raar idee komt.

 7. Speicus:

  Schrikachtig? Ik begrijp eruit dat ze eerst wilden weten of je enige onderbouwing had voor je stelling, of dat je maar wat riep.

 8. Habege:

  In de eerste plaats vind ik het geen goede zaak als men er in eerste instantie van uitgaat dat de bezoeker van een site maar wat roept.
  In de tweede plaats is de stelling zeker 2500 jaar oud, dus een “ander” idee hierover hoeft toch niet in een ½ uur beoordeeld te worden.
  In de derde plaats is een discussie hierover op gang brengen op zich al de moeite waard.
  Maar wat zijn de consequenties voor zowel de natuurkunde als de wiskunde als het eens waar is wat ik stel.

 9. Reijer:

  @Habege:

  Het idee was misschien ooit natuurkundig, maar de stelling (in de zin van bewezen bewering) is wiskundig. Dit om de simpele reden dat er in de natuurkunde niets bewezen kan worden, omdat de grondbeginselen niet bekend zijn. Sterker nog, die grondbeginselen zijn nu precies wat de natuurkunde probeert te ontdekken.

  Dat je opmerking "ooit ergens op een forum" werd afgekapt, heeft waarschijnlijk iets te maken met het feit dat je jouw idee presenteert zonder enige vorm van onderbouwing. Zonder onderbouwing kan er ook geen discussie zijn, alleen maar een wellus/nietus-oorlog.

 10. Rinse Poortinga:

  @Habege: Waarom zeg je niet dat de hele euclidische meetkunde een onderdeel van de natuurkunde is? Wat is er zo bijzonder aan de stelling van Pythagoras?

 11. meike:

  Het lijkt er op dat het toch wel een mollenactie was...

 12. Ionica:

  Jeuh, inderdaad een mollenactie. Natuurlijk kende Kim de stelling van Pythagoras wel!

 13. HJ:

  De Stelling van Pythagoras kent Kim uit haar hoofd. "Al vanaf groep acht ongeveer."
  Kim is een wiskundemeisje!

Plaats een reactie


Je kunt LaTeX gebruiken in je reactie.
Gelieve antwoorden op puzzels tussen [SPOILER] en [/SPOILER] te plaatsen.